idosekA végstádiumban lévő betegek napi ápolási költsége 2005-2020 között 1273 forinttal, egy-egy beteg ápolási költsége valamivel több mint 30 ezer forinttal emelkedett – derül ki a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület 2020-as évről készült jelentéséből. Az összesítés szerint az ellátás fontosságához képest az elmúlt évtizedben nem történt nagyon semmi. Alakultak ugyan újabb hospice osztályok, de az életvégi gondozás keretében a fekvőbetegeket ellátásban az intézményi ágyak száma is csak valamivel több, mint kétszázzal nőtt.

Idén 6,5 milliárd forintot fordítanak az otthoni szakápolásra, míg 2010-ben 3,5 milliárd forint jutott erre, válaszolta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára Ungár Péternek arra az írásbeli kérdésére, hogy „Ki látja el szakszerűen otthonukban a betegeket?”

Az államtitkár úgy fogalmaz, hogy 2017-2020 között az otthonápolásra 2,6 milliárd forint jutott, amiből hospice-ellátásra 0,46 milliárd forintot, szakápolásra pedig 2,16 milliárd forintot fordítottak.

A finanszírozási szerződésben foglalt egy teljes szakápolói munkaidőre elszámolható vizitek száma az elmúlt 10 évben ötről nyolcra nőtt.

Az otthoni szakápolás keretében az összes vizit száma:

    • 2021-ben 1 178 531 volt,
    • 2010-ben pedig 1 090 281.
    • Az otthoni szakápolás és hospice ellátás az egészségügy mostohagyereke - írta márciusi segélykiáltásában a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület. Az otthoni szakápolás és hospice ellátás finanszírozása kizárólag vizitdíjalapú, ami azt jelenti, hogy egyéb juttatást nem kap a terület, ez pedig több szempontból aggályos a működés szempontjából. Mint írják: a vizitdíjak 2017 óta nem változtak, nem veszik figyelembe a különböző költségek növekedését.

A cikk folytatódik ezen a linken

Hirdetés