KossuthTétényi Éva, Esztergom független polgármestere ezerötszáz lakossági aláírásra hivatkozva megvétózta az esztergomi képviselő-testület fideszes többségének csütörtöki döntését, mellyel a Parlament elé szánt, Tisza Istvánnak emléket állító szoborkompozíció Esztergomban található részét átadták volna az államnak, a város pedig megkapta volna a Kossuth-szobrot.

„Az itt élők aláírásgyűjtése bizonyítja, hogy ragaszkodnak a szoborhoz. A Fidesz-frakció nem fogadta el a módosító indítványomat, hogy csak másolat készüljön a szoborról, ezért éltem a vétójoggal, melynek alapján tizenöt napon belül újra kell tárgyalni a kérdést” – mondta az MTI-nek a polgármester.

Zoltai Dániel, a szoborcseréről szóló megállapodás ügyében eljáró kormánypárti képviselő elmondta, hogy az Esztergomban Magvető szoborként ismert alkotás hatvanöt éve került a városba és jelenleg a megsemmisülés közelében van. A képviselő szerint az átadással a szobrot megőrizhetnék az utókornak, a helyére pedig a város több, raktárban lévő köztéri szobra közül is lehetne választani másik művet.

Az előterjesztő elmondta azt is, hogy a kormány a budapesti Kossuth tér arculatának 1944 előtti állapot szerinti visszaállításáról döntött, melyben szerepel Zala György gróf Tisza István miniszterelnöknek emléket állító alkotása. A kompozíció fő alakját 1945 tavaszán ismeretlen személyek ledöntötték, a megmaradt elemeket három, önálló szoborként állították fel. A jobboldali szoborcsoport, amely eredetileg a „Magyar bőség” nevet viselte, Esztergomba került, a „Munka”, majd a „Magvető” elnevezést kapta.

Zoltai felhívta a figyelmet, hogy a szobor felajánlása és Kisfaludi Stróbl Zsigmond Kossuth Lajost ábrázoló szobrának a Prímás-sziget csúcsán való felállítása a városnak nem kerülne pénzébe, mert a tervezett megállapodásban minden költséget az Országgyűlés Hivatala vállal.

Hirdetés