penz6A magyarok közel 85 százaléka egyetértene azzal az Európai Unióban felmerült javaslattal, hogy a tagállamokban egy egységes alap szerint, a minimálbér Magyarországon is igazodjon a szegénységi küszöbhöz és az inflációhoz. Magyarországon eközben a bruttó 200 ezer forintos minimálbér-emelés ehhez még kevésnek tűnik. Az egységes uniós minimálbér-számítás inkább tűnik realitásnak, mint egy közös minimumösszeg meghatározása.

A magyar kormány döntött arról, hogy a 2022-es választási évben bruttó 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér. A nettó 133 ezer forint körüli összeg jelentős emelésnek tűnhet, de a számítások alapján még így is a legalacsonyabb a fontosabb régiós országokban kapható legkisebb rögzített fizetések között: Horvátországban bruttó 228 ezer forint lesz a minimálbér jövőre, Szlovákiában már most 227 ezer forint, Lengyelországban 224 ezer forint, míg Csehországban 212 ezer forint.

Magyarországon a minimálbér összegéről a kormány és a versenyszféra képviselőinek Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) döntenek. A folyamat egy alkudozás, ahol a munkavállalói érdekek képviselete, a kormány szándékai és a munkáltatók céljai ütköznek meg egymással. Így dőlt el, hogy az összeget 2022-re emelik, de közben csökkentik a munkadói adóterheket is, viszont ez összességében továbbra is 15 százalékos plusz költséget jelent a munkáltatói oldalnak.

A cikk itt folytatódik »

Hirdetés