ho44Érdemes odafigyelni rá, hogy komoly büntetésre számíthat az az ingatlantulajdonos, akinek a járdája csúszik, hiszen balesetveszélyes, a másoknak gondatlanságból okozott károkért pedig az ott lakó felel.

A Magyarországom.hu felhívta a figyelmet: eddig is közösségellenes magatartásnak számított az, ha a tulajdonos nem gondoskodott arról, hogy az ingatlana előtt lévő járda hó- és síkosságmentes legyen (a közutakat pedig az önkormányzatoknak kell rendben tartaniuk).

A tiltott magatartás elkövetője ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. Azt is tudni kell, hogy a vendéglátó-, árusító-, szórakozóhelyek, illetve üzletek előtti járdaszakaszt a nyitvatartás alatt az ingatlant használó vagy bérlő köteles tisztán tartani.

A konyhasó –7 Celsius-fok alatt hatástalan, és súlyos károkat okoz, használata büntethető, szabálysértésnek számít. Nemcsak a fákat, a növényzetet, rovarokat, talajt, talajlakókat teszi tönkre, hanem szinte mindent, amit ér: utakat, hidakat, járműveket és épületeket, közműveket, vezetékeket. Amint enyhül az idő, a só a csapadékban feloldódva messzire eljut, károsítja az autók gumiját, alvázát, és a sétáltatott kutyák is nehezen viselik, mert a tappancsukat kimarja a só – figyelmeztet a Föld Napja Alapítvány.

A só számos anyaggal kiváltható: téglaőrlemény, fahamu, kőzúzalék, homok, faforgács, kálisó (útkáli), sőt a zeolitos macskaalom is megfelel erre a célra. A konyhasónál az acetátok, nátrium-, kálium- és magnéziumalapú vegyi anyagok is környezetkímélőbbek – például a jegesedést megelőző kalcium-magnézium-acetát nem károsítja a betont, és veszélytelen a növényekre, állatokra – mutat rá az alapítvány.

(Magyar Idők)

Hirdetés