egri gardonyi szinhazÖnmentő, takarékos megoldásokkal tarkított évadot indít útjára az egri Gárdonyi Géza Színház, de tervezett hat nagyszínpadi bemutatójának számán nem változtat, csak sorrendjén.

A következő időszak legnagyobb kihívását a rezsiköltségek várható drasztikus emelkedése jelenti számukra, amely önerőből „kigazdálkodhatatlan pénzügyi következményekkel jár” – jelentette be a keddi évadnyitó társulati ülésen az egri teátrum igazgatója, Blaskó Balázs. Ez kihatással lesz az új évad egészére, beleértve a foglalkoztatást éppúgy, mint a játékrendet. A tervezett műsort is ennek megfelelően kellett átalakítaniuk, újragondolniuk: az elsődleges szempont az idei gazdasági évet „túlélni”. A 2023-as év feltételeit pedig jelenleg még megjósolni sem lehet.

Ennek szellemében olyan produkciók kerültek előtérbe, amelyek „komoly pályázati forrással rendelkeznek”. Így november 11-én az eredetileg tervezett Bástyasétány ’77 című operett helyett a Gárdonyi Géza Isten rabjai című művéből készült musicalt mutatják be. Az operett premierjét a tervek szerint január végén tartják, míg az akkorra időzített Aranyrandevú című romantikus retró komédia az évad végére csúszik.

A Gárdonyi-emlékévet az író Hosszúhajú veszedelem című novellafüzéréből készült táncelőadással is köszöntik a szeptember 21-25. között immár 11. alkalommal megrendezendő Egri Stúdiószínházi Táncfesztiválon.

Idén biztosan nem lesz lehetőségük új kisszínpadi bemutatóra, de a korábban már elkészült előadásokat várhatóan műsorra tűzik majd – folytatta a direktor.

A Babszem Jankó Gyermekszínházzal együttműködve tervezett gyermekelőadásokról szólva elmondta, hogy Szőke Andrea Hisziapiszi kapitány kalandjai című mesejátékát még kérdőjelek sokasága övezi. Mentőötletként említette, hogy a felújított Szaffi című produkció kerülhet színre helyette.

Az új évadra a prózai társulatba egy fiatal színésznő érkezett, míg a tánctársulat öt új taggal áll fel, így pótolva a távozókkal lecsökkent létszámot – mondta Blaskó Balázs, hangsúlyozva, hogy a társulat és a dolgozók bérkerete nincs veszélyben.

Az új évad tematikája, egyben mottója változatlanul a szerelem marad. A színház mindent megtesz a nehéz időszak zökkenőmentes és tartalmas, színvonalas áthidalásáért – zárta szavait Blaskó Balázs –, ehhez kérik, várják a közönség, a helyiek, eddigi bérletes nézőik összefogását, bizalmát, támogatását, kiállását.

Hirdetés