euroSajtóhírek szerint a pénzfelfüggesztés már felmerült a 2014-20-as ciklusra vonatkozóan azért, mert az Európai Bizottság (EB) több ponton is komoly problémát lát a magyarországi uniós-támogatási rendszerben.

Úgy tudni, a kormány jelenleg ezek miatt „kemény vitákat" folytat Brüsszellel. Van azonban egy eddig keveset említett elem is - az elektronikus közbeszerzési rendszer - amelynek létrehozására a kabinet, az előzetes vállalások sorában tett ígéretet. Az első határidő 2016 végén jön, amelyet a Miniszterelnökség szerint teljesíteni is fognak. Azonban, a Napi.hu értesülése szerint a bizottság eddig semmit nem tud az előkészületekről, ugyanakkor az előírást nagyon szigorúan venné.

A magyar kormány, az elektronikus közbeszerzésre való áttérés széleskörű stratégiájának kialakítására a Magyarország partnerségi megállapodása a 2014-2020-as fejlesztési időszakra című egyezményben tett vállalást. Ez a követelmény az úgynevezett ex ante vállalások közé tartozik, amelyek az EU-források lehívásának előfeltételeit rögzítik - nem csak egy adott operatív programra, hanem a teljes keretösszegre vonatkozóan. Elvileg tehát, amennyiben ezek az általános feltételek nem teljesülnek, akkor a bizottság az összes magyarországi operatív program kifizetéseit felfüggesztheti az új, hétéves európai fejlesztési ciklusban.

Az elektronikus közbeszerzési rendszer az úgynevezett nyílt eljárásokat támogatja, vagyis az olyan közbeszerzési eljárásokat, amelyekben bármely érdekelt gazdasági szereplő ajánlatot tehet, míg a procedúrát megindító és lezáró hirdetmények teljesen nyilvánosak. Az összes eljárási típus közül ez biztosítja a legnagyobb fokú átláthatóságot, és a legnagyobb esélyegyenlőséget a piaci szereplőknek.

Maga a rendszer egy kereshető és rendszeresen frissített online adatbázis, amely a közbeszerzési ajánlati felhívásokat és szerződéseket tartalmazza, s amelyben valamennyi eljárás, illetve ajánlattevő nyomon követhető, egyedi és állandó azonosítóval. Az e-közbeszerzés egyrészt a transzparenciát szolgálja, másrészt elősegíti, hogy minél több ajánlattevő kapcsolódhasson be az egyes projektekbe, továbbá azt is, hogy az ajánlatok árazási és minőségi szempontok alapján összehasonlíthatóak legyenek.

A teljes cikk itt olvasható

Hirdetés