irmakÁtadták Esztergomban pénteken az Irmák Nonprofit Kft. 1,4 milliárd forintos beruházásában épített szociális szolgáltató központot és 11 lakóházat, amelyek 125 fogyatékos ember ellátására alkalmasak.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a létesítmény átadása előtt azt mondta, az új ellátási forma rendszerváltást jelenít meg a fogyatékossággal élőkről való gondoskodásban.

A nagy, elkülönülten épített intézmények szinte kirekesztették a gondozottakat a társadalomból, a kis létszámú, támogatott lakóházak pedig visszavezetik őket a közösségbe – fogalmazott.

Hozzátette, az országban 206 helyszínen, 25 milliárd forint értékben épülnek hasonló lakóházak fogyatékossággal élőknek a nagyméretű ellátó intézmények kiváltására.

Szebenszki János, a társaság ügyvezetője elmondta: 11 helyszínen építettek 8-12 ember elhelyezésére alkalmas lakóházakat. A szolgáltatóközpontban a nappali ellátást, a fejlesztő foglakozásokat és a házi segítségnyújtást végzik el.

Az újonnan létrejött intézmény több mint hetven új szociális szakmai munkahelyet hozott létre, a mosodán és a konyhán tíz ember dolgozik, valamint hatvan megváltozott munkaképességű személynek kínálnak bedolgozói tevékenységet.

Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy kezdetben idegenkedés fogadta a programot, nem látták szívesen a fogyatékkal élőket, azonban ez idővel pozitív irányba változott, elfogadóvá vált a környezet.

Az Irmák Közhasznú Nonprofit Kft. 2000 óta foglalkozik fogyatékosok és idősek gondozásával Albertirsán, Csobánkán, Esztergomban és Piliscsabán, közel négyszáz embert látnak el.

Hirdetés