hulladek2– Az új rendszerben mind a közszolgáltatók, mind pedig az önkormányzatok hatásköre megmarad – jelentette ki Szabó Zsolt, fejlesztés-és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nagykanizsán, a Pannonia cégcsoportnál tett szakmai látogatása során tartott sajtótájékoztatón.

 A kormány úgy döntött, olyan rendszert szeretne kiépíteni a hulladékgazdálkodásban, melyben mind a vagyonelemek, mind pedig a működés hosszú távon nonprofit jelleggel működőképes – fogalmazott elöljáróban a politikus. Hozzátéve: azokat az előnyöket, amik a hulladékgazdálkodásban fellelhetőek – úgyis mint, a hasznos, szelektív anyagok újragyűjtése  szeretnék minél nagyobb mértékben kiaknázni. Mindez közel negyven milliárd forintnyi értéket jelent, amit jelenleg nem tudunk hasznosítani. 

 Ez egy kiaknázandó gazdasági terület, és munkahelyteremtés is egyben – szögezte le Szabó Zsolt. A fejlesztés-és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kormány szem előtt tartja a rezsicsökkentés hatásainak megőrzését, a lakosságot többlet teherrel nem terhelik. 

 Sokan felteszik azt a kérdést, az a rendszer, ami úgynevezett holdingrendszerként ismert és kialakul, miben más, mintha összevonnánk és államosítanánk a rendszert? Szó sincs államosításról, az önkormányzat jogosultságai ugyanúgy megmaradnak, a szakmai tevékenység változatlanul a közszolgáltatók kezében lesz. A holding abban segít, hogy jogszabályi környezetet teremt, és szakmai kapcsolatot biztosít, amelyre fejlesztések építhetőek a jövőben. Jelenleg Magyarországon nem költséghatékonyan működik a képződött hulladék kezelése: ezen szeretnénk változtatni – összegezte Szabó Zsolt. Elismerését fejezte ki a Netta-Pannonia Kft. tevékenységéért, amely „egybe esik” azokkal a szakmai iránymutatásokkal, amit a kormány és az EU is megkíván. – A cégnél példaértékűek a gazdasági fejlesztések is, amik beépíthetőek az országos rendszer kialakításába – tette hozzá a honatya. 

 Komoly előkészítő munka után, néhány évvel ezelőtt, külföldi tulajdonú vállalkozástól szerezte meg Nagykanizsa önkormányzata a Netta-Pannonia céget. Annak érdekében, hogy a közszolgáltatásnak magyar tulajdonosa legyen – ezt Cseresnyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője idézte fel a sajtótájékoztató során. 
Mint kiemelte: jó döntés volt. Ezt igazolja, hogy azóta is fennakadás nélkül történik a hulladékszállítás, és a város közösségi életében is jelentős szerepet vállal a Netta-Pannonia. Egyúttal méltatta a cég legújabb, informatikai fejlesztéseit is. Ahogy azt is, hogy a hulladékgazdálkodásért felelős kft. az évek során kibővült feladatkörét is jelesül ellátja.  Foglalkoztatáspolitikai szempontból is jelentős a Netta-Pannonia munkája. Ugyanis közel kettőszáz embernek biztosít állást – így Cseresnyés Péter.

Dénes Sándor Nagykanizsa polgármestere pedig a környezetvédelem fontosságának adott hangot mondanivalójában. Amelynek a Netta-Pannonia maximálisan eleget tesz.
Szavaiban kitért arra is, sokak szerint „lehetne olcsóbb” a cég által biztosított tevékenység. 
 Dolgozunk ezen is – jegyezte meg Nagykanizsa első embere.

Majd Horváth Balázs, a Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. ügyvezetője ismertetett egy hamarosan megvalósuló fejlesztést.
- 5000 tonna PET palack feldolgozására alkalmas kapacitást szeretnénk megvalósítani, helyben. Mindehhez szükséges az önkormányzat támogatása és Cseresnyés Péter államtitkár lobbiereje is – szögezte le Horváth Balázs.

A sajtótájékoztató végén, az MTI kérdésére, mely szerint „milyen nyitott kérdések vannak még holding megalakításával kapcsolatban”, Szabó Zsolt államtitkár elmondta: a holding, amely egy zártkörűen működő részvénytársaság, megalakult, és a pénzgazdálkodásban, a követelés-kezelésben és a fejlesztési-szakmai irányításban fog utat mutatni. 
 Jelenleg ott tartunk, hogy a kormányrendelet elkészült, már egyeztetés útján van. Hétfőn 180-190 közműszolgáltatási vezetővel ülünk le tárgyalni. A következő lépés, hogy létrehozunk egy minisztériumi rendeletet. Ahol azt finanszírozást mutatjuk be, mellyel stabilizáljuk és kiszámítható tesszük a közszolgáltatók tevékenységét. Mindenkit megnyugtatnék: olyan rendszert dolgoztunk ki, amivel garancia van arra, hogy a szolgáltatást még nagyobb mértékben el tudják látni, mint eddig. Illetve, hogy a nullszaldós nonprofit működés is tud működni. Országosan egy rendszert szeretnénk arra vonatkozóan, hogy a szelektív anyagok gyűjtése és újrahasznosítása garantált legyen. Uniós előírások miatt is. 
Ezt csak úgy tudjuk megtenni, hogy a hulladékgazdálkodók fejlesztéseit, tevékenységét koordináljuk. Nem akarunk átvenni vagyont, vagy tevékenységet. A holding olyan segítség lesz, ami a közszolgáltatók munkáját támogatja – közölte Szabó Zsolt.

Hirdetés