sarospAz E-Star Alternatív Nyrt. megállapodott Sárospatak önkormányzatával szerződéses együttműködésük közös megegyezéssel történő megszüntetéséről - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A megállapodás alapján az E-Star ESCO Kft. elengedi a Patakhő Kft.-vel szemben fennálló vevőkövetelésének mintegy 38 százalékát. A fennmaradó összeget (bruttó 268 millió forint) a Patakhő Kft. több részletben, 2013. december 31-ig fizeti meg.

Az E-Star ESCO Kft. a hő- és távhő-szolgáltatási szerződésében rögzített megváltási értéken (bruttó 527 859 887 forint) értékesíti a Patakhő Kft.-nek a tulajdonában lévő fűtési célú eszközöket, ennek finanszírozására a Patakhő Kft. 2012. december 15-ig hitelt vesz fel. Az E-Star névértéken értékesíti a Patakhő Kft.-ben meglévő üzletrészét.

Tájékoztatásuk szerint a befolyó pénzösszeg a finanszírozó pénzintézet, a Raiffeisen Bank Zrt. cégcsoporttal szemben fennálló hitelkövetelését csökkenti.

A sárospataki önkormányzat csütörtök délutáni rendkívüli ülésén döntött arról, hogy szeptember 30-i hatállyal felbontja a szolgáltatási szerződéseket az E-Star Alternatív Nyrt.-vel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város polgármestere, Aros János (Fidesz) polgármester akkor elmondta: a döntés értelmében kivásárolják az E-Star 49 százalékos tulajdonrészét a városban a hő- és távhőszolgáltatást végző, az önkormányzat és a cég közös tulajdonában lévő Patakhő Kft.-ből. Így a Patakhő névértéken, 240 ezer forintért százszázalékos önkormányzati tulajdonba kerül. Hozzátette: a cég által nyilvántartott 430 millió forintos tartozásból 200 millió forintot ismer el a sárospataki önkormányzat.

A város önkormányzata még 2007-ben kötött szerződést az E-Star jogelődjével, az RFV Nyrt.-vel a közétkeztetés, az intézményi hőszolgáltatás, a távhőszolgáltatás és a közvilágítás működtetésére. A tőzsdén is jegyzett társaság azzal fogadtatta el magát, hogy az általa végrehajtandó 500 millió forintos, energiahatékonyságot szolgáló beruházás eredményeként olcsóbbá válik a szolgáltatás.

Ám ez nem vált valóra, ezért a sárospataki önkormányzat először a közétkeztetést vásárolta ki a közös cégből még 2009-ben. A közvilágítási szerződést az idén bontották fel, a hő- és távhőszolgáltatásról pedig most döntöttek.

 
Hirdetés