iskolaszerA kormány 739, legalább fél éve betöltetlen álláshelyet vont el különböző kormányzati igazgatási szervektől – tudta meg az rtl.hu. Sok központi intézményben és területi hivatalban továbbra sem csökken a dolgozók terhelése. A munkavállalók jobban fizető állami helyekre sem tudnak átmenni, ugyanis a kormány előírta: ha valaki munkahelyet vált a közigazgatáson belül, akkor legfeljebb akkora lehet a bére, mint az előző munkahelyén.

Az Oktatási Hivataltól 528, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól 77, míg a kormányhivataloktól összesen 76, legalább fél éve betöltetlen álláshelyet vont el a kormány – írja az rtlklub.hu az egyik 2022-es, úgynevezett 4000-es kormányhatározat alapján.

Ezek a kormányhatározatok általában személyügyi kérdésekkel foglalkoznak, ezekben rögzítik például a közigazgatásban dolgozók létszámával vagy juttatásaival kapcsolatos döntéseket. Tartalmukat nem hozzák nyilvánosságra, így a határozatok szövegét csak közérdekű adatigénylés után, iratbetekintéssel lehet megismerni.

Pedig ezek a döntések igen sok embert érintenek: nagyjából 30 ezren dolgoznak a központi közigazgatásban (minisztériumokban, országos hivatalokban, szervezetekben), és körülbelül 31 ezren a területi közigazgatásban (például a kormányhivatalokban, tankerületekben).

Az utóbbi csoportban évek óta különösen nagy problémát okoz a munkaerőhiány, a statisztikákat ugyanakkor kozmetikázta az a gyakorlat, amely szerint ha egy állami irányítás alá tartozó szervezetnél vagy hivatalnál fél éve nem tudtak betölteni egy álláshelyet, akkor azt egész egyszerűen elvonta a kormány.

Ahelyett tehát, hogy a megüresedett állásokat betöltötték volna, inkább megszüntették a betöltetlen pozíciókat.

A törvény szerint az álláshely ilyenkor az úgynevezett központosított álláshely-állományba kerül, azaz a szervezet nem is tud újabb embereket felvenni. Ahhoz, hogy újra bővüljön a létszám, külön engedély kell a kormánytól, mint ahogyan ahhoz is, hogy a központosított álláshely-állomány terhére vegyenek fel valakit.

A kormány egyébként teljesen tudatosan törekszik arra, hogy csökkenjen a közigazgatásban dolgozók száma, ezt a döntést pedig leginkább spórolással, a minél kisebb állam elvével indokolják..

Az Oktatási Hivatal a több száz fős csökkenésről, valamint a dolgozók terheléséról szóló kérdésre azt közölte, hogy a szervezetnél az elmúlt időszakban több európai uniós projektet is lezártak.

A projektfeladatok, valamint a projektek megvalósításához szükséges létszám folyamatosan csökkent, ezért váltak tartósan betöltetlenné az érintett álláshelyek.

(24.hu)

Hirdetés