allatvedOrszágosan példaértékű állatvédelmi projektet hajtott végre a HEROSZ Fehérvári Állatotthona és Soponya Önkormányzata szeptember-októberben. A menhely vezetője 11 önkéntessel együtt a településen házról házra felmérte a hobbicélú állattartás körülményeit, a kutyák és macskák életterét, átoltottságát, chipezését, ivartalanítását, egészségi állapotát.

Az állatvédők elkeserítő képet kaptak a kevés pozitív tapasztalat mellett, bebizonyosodott, hogy csak tényleges ellenőrzéssel, figyelmeztetéssel lehet változást elérni.

Soponya állatbarát településként fontos célnak tekinti, hogy csökkentse a kóbor állatok számát, és javítson a tartási körülményeken. A tapasztalatokról sajtótájékoztatón számoltak be a HEROSZ-nál. Soponya egy átlagos magyar faluként nagyjából tükrözi az országos állattartási kultúra helyzetét, ami bizony elszomorító. A két hónapos kampányban a HEROSZ önkéntesei állatkínzással, szándékos bántalmazással nem találkoztak ugyan, de az állatok helyzete sok háznál így is nagyon rossz – derült ki Krepsz Gyöngyi, a HEROSZ Fehérvári Állatotthon vezetőjének beszámolójából.

Az állatvédők 617 soponyai háztartást ellenőriztek, összesen 526 kutyát és 320 macskát írtak össze.

A lakosok előzetesen mindössze 91 kutyát vallottak be a hivatali ebösszeírásban, ami mindössze 17 %-os arány. A kutyák 43 %-a nincs chipezve (224 kutya), a chipezett állatoknak is alig 70 %-a rendelkezik csak a kötelező veszettség elleni oltással, azaz a faluban tartott kutyák 60 %-a nem rendelkezik a kötelező veszettség elleni oltással. Ez óriási hiányosság, és aggályos is, hiszen ezt az oltási rendszert az emberek védelmére hozták létre. A tartási körülmények is aggályosak, a kutyák 25-30 %-a rossz körülmények között él, sokukat tartják láncon. Több helyen csak vashordó, nyitott ketrec, szűk vagy éppen túl nagy, nyitott helyen biztosít menedéket az állatoknak. A kutyák 8 %-a van csak ivartalanítva. A macskák helyzete ennél is rosszabb, az állatokat sok helyen fogyóeszköznek tekintik, nem költenek rájuk, csak etetik őket. A több mint 300 macskából mindössze csak 5 volt van oltva veszettség ellen, 7-nek van kombinált oltása, ivartalanítva pedig alig 7 % (22 macska). Az állatok szaporodnak, kolóniákba tömörülnek, rengeteg a láthatóan beteg közöttük.

„Voltak emberek, akik nyitottak voltak a jelzéseinkre, tanácsainkra, de olyan is volt, aki kiabálva zavart el bennünket. Nagyon sok esetben tapasztaltuk, hogy a szociális és társadalmi problémák az állatokon csapódnak le.” – fogalmazott Krepsz Gyöngyi. Hozzátette: Soponya önkormányzata konkrét adatok nélkül is jól mérte fel a helyzetet, és igen tiszteletre méltó munkába kezdett bele, amikor az ebösszeírás ilyen szisztematikus módjáról döntött. Ennek köszönhetően biztosan javulni fog az állatok helyzete, az állatartás színvonala. Bebizonyosodott, hogy a személetformálás mellett csak tényleges ellenőrzéssel lehet eredményeket elérni. Esetenként szüksége van a komoly figyelmeztetésre, büntetésre, mert csak ennek van visszatartó ereje – derült ki általános tapasztalatként.

Szűcs Norbert, Soponya polgármestere köszönetét fejezte ki az HEROSZ-nak, mint mondta, az állatvédők törekvései találkozott azzal az elképzelésünkkel, hogy javítsanak a községükben élő állatok helyzetén.

„Nem a szankcionálás, hanem a segítségnyújtás a célunk! Az Állatotthon által felderített helyeken már megkezdtük az intézkedést, most világos képet kaptunk az állatok helyzetéről, látjuk azokat a pontokat, ahol be kell avatkozni… Látjuk azt, hogy nagyon sok a tennivaló, nemcsak a jogszabályok, az ellenőrzés, de a szemléletformálás terén is.”– fogalmazott, majd hozzátette, feltett szándékunk, hogy ne legyen kóbor állat Soponyán, ezért felállítanak kenneleket, és komoly örökbeadási kampányt fognak indítani, ha olyan állatról szereznek tudomást, akinek új gazdára van szüksége.

(Székesfehérvár portál)

Hirdetés