mozgasssA gondoskodáspolitika csak úgy lehet sikeres, ha az önkormányzatok, az egyházi és civil szervezetek és az állam közösen végzi – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Kecskeméten.

Fülöp Attila az új család- és gyermekjóléti központban, a szociális munka napja alkalmából szervezett szakmai napon kiemelte: a kecskeméti beruházás egy nagyívű szolgáltatásfejlesztés része, amelynek keretében országosan 368 helyszínen több mint 24 milliárd forint értékben valósulnak meg a szociális alapszolgáltatások területén infrastrukturális fejlesztések, bővítések.

Hangsúlyozta: a gondoskodáspolitika csak akkor lehet sikeres, ha a helyi problémákat helyben próbálják meg kezelni.

Az államtitkár szerint a család- és gyermekjóléti központok azok a helyek, ahol „az ott dolgozók megtestesítik a szociális gondoskodást az adott település vonatkozásában, hiszen amikor egy család megszorul, ők azok, akik először megfogják a kezét” – fogalmazott.

Kiemelte: az infrastruktúra mellett a bérek is fontosak, ezért megerősítette, hogy 2022. január 1-jétől, fenntartótól függetlenül a teljes szociális és gyermekvédelmi területen 20 százalékos bérfejlesztés valósul meg, ami nagyjából százezer embert érint. „Ezzel együtt az elmúlt három kormányzati ciklusban összességében mintegy 170 százalékkal lett magasabb az átlagbérük” – tette hozzá Fülöp Attila.

Az államtitkár emlékeztetett, az Országgyűlés 2017-ben nyilvánította november 12-ét a szociális munka napjává, a területen dolgozó csaknem 100 ezer szociális és gyermekvédelmi munkát ellátók ünnepévé.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta: az autizmussal és fogyatékossággal élők nappali intézményének átadását követően a kecskeméti szociális ellátórendszeri szolgáltatások újabb jelentős fejlesztése a család- és gyermekjóléti központ új helyszínre költöztetése.

A jövőben a legkiszolgáltatottabb családok segítését, támogatását a mintegy ezer négyzetméteren kialakított korszerű épületegyüttes és kiváló szakemberek szolgálják.

(OPH)

Hirdetés