szechnMár a Balaton környéki településekhez is közelebb jutnak az uniós pályázati lehetőségek és információk: a megyében negyedik helyen ugyanis Siófokon várja a vállalkozókat, civil szervezeteket, önkormányzatokat a Széchenyi Programiroda. A Balaton fővárosában turisztikai fejlesztésekben is látják a jövőt, de a gazdaság élénkítése is kiemelt szempont - hangzott el az iroda megnyitóján, melyről a Somogy Televízió számolt be.

Kaposvár, Marcali és Barcs után Siófokon is várja már a pályázókat a Széchenyi Programiroda. Bár a jelenlegi uniós költségvetési ciklus a végéhez ér, a következő 7 év tervei már körvonalazódnak - mondta a megyei irodavezető.

Kovács Balázs, megyei irodavezető, Széchenyi Programiroda:
- Amit biztosan tudunk, hogy gazdaságfejlesztésre nagyobb erőket koncentrálnak. Ha összehasonlítjuk az elmúlt 7 évvel, aminek az utolsó évének utolsó hónapjában vagyunk, akkor kb. 4-szer akkora forrást szánnak rá.

A kormányzat célja is ez, vagyis, hogy az elnyert források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítsák a pályázók. Somogyba a most záruló uniós ciklusban a hét év alatt mintegy 220 milliárd forint érkezett, ebből - az országos 10-15 százalékhoz képest - 45 százalékot fordítottak gazdaságfejlesztésre. Az új ciklus új pályázatai 2014. év első negyedévben várhatók. Siófokon fő hangsúly a turizmusra fordítható forrásokon van - mondta a város polgármestere.

Balázs Árpád, polgármester, Siófok:
- Az idegenforgalom bővülőben van, éppen most kell olyan kínálatot, friss ajánlatokat a piacra vinni, amely innovatív, amely élményközpontú. Ezzel azt gondolom, hogy a város idegenforgalmát további fejlődési pályán tudjuk tartani. Hiszen az elmúlt 2 évben fokozatosan emelkedett a vendégéjszakák száma, de hát közeledünk ahhoz a határhoz, hogy egy megújuló, felfrissülő és bővülő kínálattal kell a piacra kimennünk.

A Balaton környékén az idegenforgalom mellett a gazdaság élénkítése is fontos, de nemcsak a vállalkozásokat, hanem a civil szervezeteket, önkormányzatokat is arra ösztönzik, hogy merjenek pályázni és fejleszteni, hiszen a források adottak lesznek a következő 7 évben is.

Witzmann Mihály, alelnök, Somogy Megyei Közgyűlés
- 2010-ben mindösszesen 28 százalékon álltak az Európai Uniós kifizetések. És hát a következő Európai Uniós cikluskezdésig mindenféleképpen el kellett az érnünk, hogy el kell azt érnünk, hogy lehetőség szerint a rendelkezésre álló forrásokat maximálisan kihasználhassuk. A Széchenyi Programirodák tevékenysége egy kicsit erről szól.

Siófokon kedden és csütörtökön várják a leendő pályázókat, akiknek ingyenes tanácsadással segítenek az uniós források elérésében. Emellett mobil tanácsadói hálózatot is működtetnek, hogy mindenkihez, aki pályázni szeretne, elérjek a szakemberek.

Hirdetés