zeneSikeresek a kormány új kultúratámogatási programjai, amelyek segítségével Vácon és a környező településeken szűk öt hónap alatt 6600 gyermekhez jutott és jut el a komolyzene – mondta el Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője csütörtöki váci sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kulturális tao helyébe lépett többlettámogatási rendszer és a Lázár Ervin Program segítségével Vácon és a Dunakanyar környező településein ennyi idő alatt 82 olyan komolyzenei program valósult és valósul meg, amelyek nem a szokásos keretek között, hanem az iskolákban kaptak teret, „házhoz vitték” a gyerekeknek a zenei élményt.

„Fontos a kormányzat számára, hogy a nemzeti kultúra erősödjön, ezért Magyarországon a nemzeti össztermék arányában két és félszer annyit költünk kultúrára, mint az európai uniós átlag” – jelentette ki Rétvári Bence.

Vác és a környező települések több iskolájában novembertől márciusig hangszerbemutatókat, szimfonikus nagyzenekari koncerteket és rézfúvós koncerteket tartott és tart a Váci Civitas Szimfonikus Zenekar. 

OPH

Hirdetés