allatkertbpMiután eredménytelenül zárult a főigazgatói pályázat a fővárosi önkormányzat inkább Rt-vé alakítja az intézményt.

A Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) főigazgatói posztjára még tavaly írtak ki pályázatot. A nepszava.hu beszámolója szerint a bíráló bizottság végül csak egyetlen jelöltet hallgatott meg. A testület azonban hiányolta a pályázó stabil jövőképre, illetve a gazdasági alapok megerősítésére és fejlesztésére vonatkozó elképzeléseit ezért elutasította a jelöltet.

A főpolgármester humán ügyekért felelős helyettes a portálnak cáfolta, hogy a pályázót „valamiféle politikai áramlat” sodorta volna el. Bősz Anett szerint remek pályázatok érkeztek, nagyon jól képzett emberektől. Ám a törvény előríja, hogy a főigazgatói poszt betöltéséhez közművelődési felsőfokú végzettség kell, továbbá 5 évnyi, közintézményben szerzett vezetői gyakorlat is kötelező.

A helyzet megoldására az az elképzelés, hogy az állatkertet alakítsák át gazdasági társasággá. Bősz Anett az InfoRádiónak azt mondta, hogy a piaci alapokon működő állat- és növénykert nagyobb árbevételre tehetne szert, miközben mentesülne a költségvetési intézményeket sújtó kötöttségektől. A közvagyon jelleg viszont megmaradna, mivel tulajdonos továbbra is a főváros lenne. Az ilyen átalakításra jó példaként szolgálhat a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., amely még a Covid-járvány ellenére is mintegy kétmilliárdos eredményt produkált - tette hozzá.

Bősz Anett úgy látja, hogy ehhez az átalakuláshoz legalább egy évre lenne szükség. A főigazgatói pályázatok benyújtóiból ugyanakkor olyan csapat alakulhatna ki, amely az állatkert mind szakmai, mind gazdasági vezetését kitűnően el tudná látni - közölte a főpolgármester humán területekért felelős helyettese.

A beszélgetést teljes terjedelmében alább hallgathatja meg.

Hirdetés