debrrepter1Szijjártó Péter minisztériuma lehet a debreceni reptér többségi tulajdonosa. Legalábbis akkor, ha az állam szándéka szerint megveszi a debreceni repülőteret üzemeltető, jelenleg önkormányzati többségi tulajdonban álló cég, a Debrecen International Airport Kft. 51 százalékát.

Éppen egy éve döntött úgy a kormány, hogy az önkormányzat és vagyonkezelője mint tulajdonos „eladási szándéka esetén” az állam többséget szerez a debreceni repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft-ben, ahol most a közvetlen és közvetett önkormányzati tulajdon 76%. (A maradék a Herdon István milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozó Airport Debreceni Holding Zrt.-é.)

A 2020 végi határozatban azonban az szerepelt, hogy ha az üzlet megvalósul, „az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességének gyakorlója” Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lesz, aki egyúttal „a debreceni autóipari központ, illetve környezete gazdasági, oktatási és kulturális fenntartható fejlődéséért, valamint az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért”, valamint „az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért” felelős kormánybiztos is.

Ezt a határozatot módosítja a hétfő este közzétett újabb, amely Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert nevezi meg a majdani állami tulajdonosi jogok gyakorlójaként.

Egyébként Debrecen eladási szándékáról nincs friss információ, csak arról, hogy az Európai Bizottság szeptemberben jóváhagyta, hogy a magyar kormány és Debrecen önkormányzata 2,5 milliárd forint összegű állami támogatást nyújtson a Debreceni Nemzetközi Repülőtér tulajdonosának. Az akkori hír szerint „a magyar hatóságok a beruházási költségek azon hányadát fogják finanszírozni, amelyet a debreceni repülőtér tulajdonosa nem tud a bevételeiből fedezni”.

2019-ben, még a járvány előtt a frissen újraválasztott Papp László debreceni polgármester azt mondta a hvg.hu-nak a repülőtér veszteségességéről: „Sok minden van, ami masszívan veszteséges, ha önmagában vizsgáljuk. De ha összefüggéseiben nézzük, és azt mondjuk, hogy ebben az évben 400 millió forintnyi állami támogatást kell biztosítani a repülőtér működéséhez, de a város és a régió nagy gazdasági sikereinek elérésében ennek a repülőtérnek fontos szerepe van, akkor én azt gondolom, érdemes azt fenntartani és működtetni.”

A napi.hu 2021 júniusában, az újabb veszteségek miatti tulajdonosi tőkepótlás kapcsán írta, hogy az állami tulajdonszerzési szándék miatt „a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. már végzi a a reptérüzemeltető cég jogi és pénzügyi átvilágítását”.

A mostani kormányhatározat azonban a külügyminiszter tulajdonosi joggyakorlásának hatályba lépését ugyanúgy határozza meg, mint egy éve a másik miniszterét: „a részesedés megszerzését követően azonnal”. (HVG.hu)közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért”, valamint „az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért” felelős kormánybiztos is.

(HVG.hu)

Hirdetés