tuzifaBár az energiaválság miatt egyre nagyobb szükség lenne rá, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös figyelmeztetést adott ki.

A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért megnövekedhetnek a visszaélések a tűzifabeszerzéssel kapcsolatban – közölte az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán. Kiemelték: a csalások ellen a leghatásosabb ellenszer, ha a vevők vásárlás előtt tájékozódnak és ismerik az intő jeleket. Ebben nyújt segítséget a Nébih Tűzifát Okosan hirdetéskeresője és folyamatosan bővülő tematikus információs oldala.

A hazai erdőkből és egyéb fás területekről évente több millió köbméter tűzifa kerül forgalomba. Míg az erdőgazdálkodók és a földhasználók a növekvő igények kiszolgálásán dolgoznak, addig a Nébih EUTR ellenőrei nyomon követik a faanyag mozgását, ellenőrzik a fatermékek forgalomba hozatalát, feldolgozását és kereskedelmét, mert csak jogszerű kitermeléssel biztosítható hosszú távon a lakossági igények kielégítése – mutattak rá.

Magyarországon még van elég tűzifa, de Európa több országában is problémákba ütközik az ellátást. Az orosz energiaszállítások korlátozásával, illetve egyes esetekben teljes kiesésével egyre többen fordulnak a tűzifa felé, amely rohamosan fogy, sok esetben a termelők nem tudnak lépést tartani a megrendelésekkel.

Arra is kitértek, hogy a Nébih-ellenőrök az elmúlt négy évben csaknem 240 kamionnyi illegálisan forgalomba hozott fát koboztak el.

Rendszeresen töröltetnek jogszerűtlen tűzifahirdetéseket, de egyre szorosabban összedolgoznak a portálok üzemeltetőivel is, hogy a csalókat már a hirdetés feladása előtt kiszűrjék. A hatósági ellenőrzések és a megelőző intézkedések mellett fontos, hogy a vásárlók is felkészültek legyenek a tűzifarendelés előtt, amelyhez minden szükséges információt megtalálnak a Nébih honlapján – hívták fel a figyelmet.

(VG.hu)

Hirdetés