biztTelepülési önkormányzatok és civil szervezetek várják – eddig hiába –, hogy a deklarált elköteleződéseknek, határozatoknak, rendeleteknek, törvényeknek megfelelően megszülessen a Biztos Kezdet Gyerekházak hazai forrásokból történő finanszírozására vonatkozó kormányzati döntés” – olvasható a nol.hu cikkében.

Az angol minta alapján szerveződő hálózat a mélyszegénységben élő családok gyerekei számára nyújtana speciális fejlesztő és szociális szolgáltatásokat a gyermekek születésétől kezdve. Nemcsak a gyerekeket fogadják, hanem a szülők számára is adnak tanácsot, támogatást, információt többek között az elérhető szociális, egészségügyi szolgáltatásokról. A gyermekek a házban ételt kapnak, játszhatnak.

A házak kialakításához, működtetéséhez uniós források nyíltak az akkori kormány segítségével 2008-ban. Ám a finanszírozáshoz csak az első három évben volt fedezet. A folyamatos működtetéshez ez év márciusában új rendeletet kellett volna megalkotnia a minisztériumnak, azonban ez nem történt meg.

"Ha az Emmi márciusban megalkotta volna a rendeletet, akkor a szolgáltatás finanszírozása zavartalan lett volna ebben az évben, az uniós pályázatok ugyanis április–májusban zártak. Kérdésünkre, miért késik a rendelet, a tárca azt válaszolta, a házak további működésének folyamatos biztosítása csak hazai forrásból lehetséges«, a feltételek megteremtéséhez szükséges kormányzati döntés előkészítése »nagy körültekintést igényel«. Ebben az esetben a szokásos, már „hagyományokkal” rendelkező jogszabályi egyeztetésnél is hosszabb idő szükséges a véglegesítéshez, hiszen a merőben új, igazán újító és hiánypótló támogatás alapjait szükséges rendelettel megteremteni” – idézi a cikk  a minisztérium levelét.

A miért nincs jogszabály? kérdésre adott minisztériumi válasz: „A Biztos Kezdet Gyerekházak hazai forrásokból történő finanszírozására vonatkozó kormányzati döntés várhatóan 2012 augusztusában megszületik, azaz a Biztos Kezdet Gyerekházak támogatása igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, felhasználásának, elszámolásának és ellenőrzésének részletes szabályairól szóló Emmi miniszteri rendelet kihirdetésre kerül. Ezt követően, még augusztusban be lehet nyújtani a pályázatokat, melyek elbírálására a tervek szerint szeptember hónapban kerül sor.”

"Annyit tehát már tudunk, hogy várhatóan lesz kormányrendelet – ezt már Darvas Ágnes szociológus, a Gyerekesély Közhasznú Egyesület tagja mondja. – Csakhogy 42 olyan ház van, amelynek már lejárt a támogatása, és egyelőre források nélkül működik. Ezek közül 26 fenntartását a helyi önkormányzatok nyögik."

"Az önkormányzatok eleve nemigen voltak boldogok a gyerekházak indításának ötletétől" – mondja még Darvas Ágnes. A házak nyitása óta eltelt 3-4 év tapasztalatai viszont meggyőzték a polgármestereket arról, hogy eredményes munka zajlik az intézményekben, és most már ragaszkodnak hozzá, hogy a szolgáltatást megtartsák. – Porcsalma kis falu a román határhoz közel, óriási munkanélküliséggel. A polgármester nemrégen mesélte, hogy 15 gyerek ment tavaly szeptemberben óvodába a gyerekházból. Az óvópedagógusok arról számoltak be, hogy a korábbi évekkel ellentétben ezek a gyerekek már teljesen óvodaérettek voltak, és ez nemcsak azt jelentette, hogy tudtak eszközöket használni, hanem azt is, hogy nyitottak és befogadók voltak az óvodai fejlesztésre – fogalmaz Darvas Ágnes, hozzátéve, a porcsalmai gyerekház is költségvetési pénz nélkül működik, egyelőre csak önkormányzati segítséggel. Van olyan település, ahol már nem tudja fenntartani az önkormányzat ezt a szolgáltatást, ott a ház munkatársai önkéntesen dolgoznak.

Hirdetés