kuka0Közös hulladékszállítási javaslatot dolgoz ki Szombathely és Sopron önkormányzata.

Több mint két éve veszítette el a SZOVA a hulladékszállítási területét

2017 előtt a szombathelyi SZOVA szállította el a hulladékot több mint 50 Vas megyei településről, ehhez a munkához volt méretezve a géppark és a létszám is. Ezt a jogosultságot napok alatt veszítette el a szombathelyi cég, miután a kormány újraosztotta a hulladékkezelést az önkormányzati cégek között. Kitalálták a közszolgáltatói jogosultságot, és ennek nem minden cég felelt meg. 2017. január elején döbbentek meg a lakók sok Vas megyei településen, hogy más színű kukásautók járnak, mindenféle bejelentés nélkül.

A megyét gyakorlatilag kétfelé osztották: az északi részt a soproni önkormányzat tulajdonában lévő STKH Kft. a déli részt a zalaegerszegi önkormányzat cége, a Müllex Kft. nyerte el. Szombathelyt megtarthatta ugyan a SZOVA, de úgy, hogy létre kellett hozni a Szomhull Kft.-t, a SZOVA ennek a cégnek az alvállalkozójaként végzi el ma is a munkát. De így a géppark és a munkaerő kihasználatlan, alacsony hatásfokkal dolgozik.

Senki sem tudja, milyen lesz az új rendszer

Január közepén írtuk, hogy Szombathely polgármestere egyeztetést kezdeményezett Sopron városvezetésével, ennek az első fordulója volt az elmúlt héten. Nemény András lapunknak azt mondta, a hulladékkezelés ügye rendkívül képlékeny, átalakítás előtt áll, aminek részletei jelenleg nem ismertek.

Az is kérdés, hogy marad vagy megszűnik a sok vitát kiváltó állami kukaholding, az NHKV Zrt. , és az is lehet, hogy regionális szinten szervezik újra a hulladékszállítást. Utóbbi esetben azt sem tudni, hogy milyen régiókat alakítanak ki.

Nemény szerint így csak abban egyezhettek meg, hogy racionalizálják a hulladékszállítást, és ennek érdekében közös javaslatot dolgoznak ki, amit továbbítanak majd a kormánynak. A polgármester azért megjegyezte, az nem racionális, ha Szombathelytől tíz kilométerre lévő településről nem a SZOVA szállítja el a hulladékot.

(Nyugat.hu)

Hirdetés