petofiMárcius végéig lehet pályázni Petőfi Sándorhoz és más 19. századi kiemelkedő alkotókhoz köthető kultuszhelyek infrastrukturális fejlesztésére, felújítására, valamint tartalmi megújítására 2 milliárd forint értékben, a Petőfi-emlékév keretében – jelentett be Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója.

Tavaly június elején határozott az Országgyűlés arról, hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi-emlékévvé nyilvánítja, és erre a célra 9 milliárd forintot biztosít. Ebből 3 milliárd jut a bicentenáriumi programokra – emlékeztetett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

A bicentenárium alkalmából a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) két ideiglenes kollégiuma által kiírt 2 milliárd forint értékű pályázatára március végéig várják a jelentkezéseket. Emellett a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete koordinálásával, az NKA pályázatok keretében 11 Petőfi-emlékház, valamint négy reformkori szerző, Berzsenyi Dániel, Kölcsey Ferenc, Katona József és Mikszáth Kálmán emlékháza újul meg, az önkormányzatok és fenntartók együttműködésével – hangsúlyozta Demeter Szilárd, hozzátéve, hogy a tervek szerint a kortárs írók alkotói ösztöndíjra is pályázhatnak az emlékházakban, de tárlatvezetéseket is tartanak majd. 

Kiírás

Hirdetés