palkovicslA 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban a Magyarország rendelkezésére álló 52 milliárd eurónyi uniós forrás 33 százalékát gazdaságfejlesztésre, főként a kis- és közepes vállalkozások megerősítésére szánja a kormány – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A miniszter az egész kelet-közép-európai régió messze legnagyobb gazdasági visszaesését mutató magyar GDP-adat után azt hangsúlyozta: szükség van arra, hogy a koronavírus-járvány miatt a tavasszal leálló gazdaság újból magasabb fokozatba kapcsoljon, ehhez pedig meg kell erősíteni a magyar tulajdonú vállalkozásokat, ezáltal Magyarország megerősödve kerülhet ki a vírus okozta válságból.

Rámutatott, hogy a kormány a most záruló európai uniós elszámolási időszakban is a gazdaság fejlesztését tartotta elsődlegesnek, és ez hasonlóan alakul a következő hét évben is. Ezután jelezte azt, hogy a következő ciklusban várható 52 milliárd eurónak a 33%-át szánja a kormány a gazdaságfejlesztésre, főként a kis- és közepes vállalkozások megerősítésére.

Palkovics az eseményen felidézte, hogy tavaly 5 százalékos gazdasági növekedést ért el az ország, és az idei első negyedévben is 2 százalék volt a bővülés, a júniusi mélypont után pedig ismét növekszik a foglalkoztatottság. A válság által egyik leginkább érintett ágazat, a turizmus tavaly 11 százalékkal részesedett a GDP-ből, ezért is kiemelt terület, de szükséges, hogy többlábúvá váljon a magyar gazdaság - mondta.

A magyar tulajdonú vállalkozásokra kell építenünk, mert ezek bizonyosan Magyarországon képzelik el a jövőjüket, de a kormány és az Európai Unió partnerségi megállapodása is célként fogalmazta meg a kkv-k megerősítését. 

Portfolio vélemény
Az információ két szempontból is új és egyúttal meglepő. Egyrészt azért, mert a minap Orbán Viktor kormányfő a parlament elnökének írt levelében arról tájékoztatott, hogy 40,7 milliárd eurónyi támogatás és további 10 milliárd eurónyi hitel várható a 2021-2027-es ciklusban (a Portfolio ezt megelőzően 51,5 milliárdot becsült, tehát együtt 50,7 milliárd eurót írt a kormányfő, míg Palkovics László 52 milliárdról beszélt..
Másrészt a mostani ciklusban a kormány sokáig azt hangoztatta, hogy az elérhető uniós források 60%-át fordítja közvetlenül gazdaságfejlesztésre, míg a friss jelzés szerint ez 33%-ra csökken az új ciklusban. Nem biztos, hogy a két ciklusban gazdaságfejlesztésre fordított pénzek kategóriáit teljesen össze lehet vetni, így nem árt az óvatosság, de ezzel együtt is annyit azért elmondhatunk, hogy a mostani ciklusban nagyjából 7300 milliárd forintnyi EU-pénz mehet közvetlenül gazdaságfejlesztésre (2018-as árak mellett a 39,2 milliárd eurónyi tagállami boríték 60%-a 310-es árfolyam mellett ennyit ad), míg az új ciklusban ez Palkovics jelzése alapján 6000 milliárd forintra csökkenhet (52 milliárd euró 346,7-es tegnapi árfolyammal és 33%-os aránnyal). Mivel azonban a mostani EU-ciklus pénzeinek nagy részénél a nemzeti önrész még csak 15%-os volt, ami az új ciklusban 30%-ra ugrik, így a ténylegesen gazdaságfejlesztésre költött 8400 milliárdos pályázati keret az új ciklusban kb. 7750 milliárdra csökkenhet, azaz mindössze kb. 8%-kal. Ez pedig egyáltalán nem olyan markáns változás, mint ahogy a 60%-ról 33%-ra csökkenő gazdaságfejlesztési arány alapján elsőre tűnik.

Hirdetés