veradoOrszágjáró véradóbusz segíti a véradást. A különleges járművet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át pénteken Budapesten az Országos Vérellátó Szolgálatnak (OVSZ).

Követendő példa, hogy egy állami intézet és egy civil szervezet összefogott egy a nemes célért: az emberek segítéséért, a műtétekhez szükséges vér összegyűjtéséért – fogalmazott az átadáskor Kásler Miklós.

Az egészségügy újranyitásával a biztonságos ellátáshoz most újra napi 1600-1800 véradóra van szükség – mondta –, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 20 millió forinttal támogatta a véradóbusz megvásárlását és további 20 millió forinttal járult hozzá a jármű üzemeltetéséhez. A vér életet jelent – emelte ki a miniszter.

A kezdeményező civil szervezet, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke, Pribil Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy az „Együtt sikerülhet!” nem pusztán szlogen: az alapítvány, az OVSZ és az Emmi összefogásával és Kásler Miklós miniszter támogatásával most megvalósulhatott az elképzelés. Emlékeztetett: minden segítségre szükség van, hogy a véradók hozzájussanak a véradóhelyekhez.

Az eseményen részt vett Bayerné Matusovits Andrea, az OVSZ főigazgatója is.

A véradóbusz átadásával a véradás lehetőségét kívánják közelebb vinni, még elérhetőbbé tenni az emberek számára. A véradóbusszal az OVSZ olyan helyszínekre is eljut, ahol az intézeti és kiszállásos véradások nehezen elérhetők. A speciális jármű először Pest megyei kistelepülésekre indul majd, de távolabb távolabbi utak is tervben vannak, a busz felbukkanására számíthatnak majd rendezvényeken, nagyszabású eseményeken, és tervek között szerepel idén egy balatoni nyári körút is.

A buszon összesen 4 ágyon zajlik a véradás, a kiszállásos csapatot a vérvételi terv alapján állítják össze.

Hirdetés