maruzsazPéntek délelőtt tíz órára hívott össze konzultációt Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár. A konzultációra a tankerületi igazgatók hívtak meg intézményvezetőket, és több pedagógus is részt vesz az egyeztetésen. Az azonban nem világos, hogy a kiválasztott tanárokat ki, és mi alapján választotta ki az eseményen való részvételre.

A Telex azt írja, hogy az intézményvezetőket csak telefonon értesítette a tankerület, de a pedagógus-szakszervezetek levelet is kaptak Maruzsa Zoltántól. A szerkesztőség birtokába került államtitkári levélből kiderül, hogy a konzultáción az érdekvédelmi szervezetekből egy ember vehet részt, és a tagoknak nem lesz lehetőségük megszólalni a találkozón.

Mivel a rendezvény programja kötött, a felszólalás lehetőségét ezen a fórumon nem tudjuk biztosítani. A szakszervezetekkel a további egyeztetésre a következő sztrájktárgyaláson természetesen lesz mód – idézik az eljárás indoklását.

Az eseményt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartják.

A tanári bérek rendezésének fontosságát és időszerűségét Gulyás Gergely mellett már Novák Katalin államfő és az Országgyűlés elnöke, Kövér László is elismerte. A pedagógusok alacsony fizetése mellett legalább ekkora probléma az utánpótlás hiánya. Kicsit sem felkapottak az egyetemi szakok, emiatt a felvételi ponthatárok is egyre könnyebben teljesíthetők, ami a szakma felhígulásához vezethet rövid időn belül. Borús perspektívát nyújt az is, hogy 5 százalék alá zuhant a 30 évesnél fiatalabb pedagógusok aránya Magyarországon.

oktatási nemzeti kerekasztal létrejöttét kérte a kormánytól a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ)hétfőn. A PSZ úgy látja, hogy az oktatás hosszú évek alatt kialakult súlyos válságát csak nemzeti egyetértéssel lehet megoldani. Ezért arra kérik most a kabinetet, hogy kezdeményezze egy nemzeti kerekasztal létrehozását, az oktatás összes szereplőjének bevonásával.

A szakszervezet szerint alapvető fontosságú lenne, hogy a kormány ne az Európai Bizottság döntésére várjon, hanem haladéktalanul emelje a pedagógusok bérét.

A központosítás megszüntetése, az oktatási intézmények és a tanárok szakmai autonómiájának visszaállítása ugyancsak része a követeléseiknek.

(Napi.hu/Telex.hu)

Hirdetés