okostOkos parkolórendszert rendelt a belvárosi önkormányzat. Első körben 1050 parkolóhelyet szerelnek fel szenzorral, öt helyen lesz utcai kijelző, és mobilalkalmazás is készül.

Közbeszerzést írt ki a Budapest V. kerületi önkormányzat okos parkolási rendszer kiépítésére és üzemeltetésére – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A megrendelés szerint a rendszer az alábbi elemekből fog felépülni:

  • 1050 parkolóhely felszerelése egyedi szenzorral (plusz opcionálisan még 450-é).
  • Utcai kijelző telepítése és üzemeltetése, amely egy előre definiált parkolóhelycsoport adatait jeleníti meg, öt helyszínen és további legfeljebb öt helyszínen opcionálisan.
  • Mobilalkalmazás, amely megjeleníti a parkolási információkat a parkolni szándékozóknak.
  • Gépjárműforgalom számlálása négy helyszínen és további legfeljebb öt helyszínen opcionálisan.
  • Kamerás, parkolóhelyre be- és kilépést számláló okos parkolás szolgáltatás nyújtása egy helyszínen opcionálisan.
  • Parkolóhelyre be- és kilépést számláló szenzoros okos parkolás szolgáltatás nyújtása egy helyszínen opcionálisan.

A megrendelésben a rendszer kiépítésén felül ötévnyi üzemeltetés is benne van, a közbeszerzésbe az önkormányzat irányárat nem írt.

A belvárosi önkormányzat 2018 év végén tesztelt okos parkolási rendszert 135 parkolóhellyel. A szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelezne a központi szervereknek. A sofőrök mobil alkalmazáson keresztül láthatják a szabad parkolóhelyeket, ahova az általuk preferált navigációs szoftver, majd a közelbe érve az okos parkolás-segítő alkalmazás a legrövidebb úton irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az alkalmazásban. A parkolóba beépített – az aszfaltba egy kis hengerben befúrt – eszközben egyebek között SIM-kártya-chip található, öt évre garantált élettartamot biztosító elemmel.

Az egésszel azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen a tranzitforgalom, Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere szerint ugyanis jelenleg e kerület forgalmának 30 százaléka parkolóhelyet keresőkből áll.

HVG

Hirdetés