balaton4Balaton megóvása érdekében ökológiai-kulturális programsorozat indul, amely a tervek szerint 2023 után is folytatódik. A rendezvény részeként egyebek mellett szakmai párbeszédet folytatnak, ökológiai programokat, edukációs projekteket tartanak - hangsúlyta sajtótájékoztatóján Can Togay János, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat művészeti főtanácsadója.

Mint mondta, a  Balatont érintő fő kérdések lesznek a Balatorium program sarokkövei, amelynek során a művészet, a kultúra és az ökológia szereplői össze a tóért. Olyan edukációs programokat indítottak, amelyek a művészet eszközeivel reagálnak a Balaton problémáira.

Az előző félévben négy kurzus indult 41 hallgatóval és 28 művészeti projekttel.Egyebeksorozat mellett lassú tájbejárási program indul  Dörgicse közelében, ökológiai  társasjátékot alakítottak ki , valamint létrehoztak egy alternatív oktatási helyszínként működő pavilont.

A sajtótájékoztató keretében zajló kerekasztal-beszélgetés során a természetvédelemmel, a Balaton élővilágával foglalkozó szakemberek felhívták a figyelmet a tavat érintő legjelentősebb problémákra, a megoldásra váró feladatokra.

Vers József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának tájegységvezetője kiemelte: bár örvendetes, hogy sokan látogatnak a Balatonhoz, a tömeg hatására az itt élő fajok összetétele, számos faj eltűnik a területről.

Honti Márk kutató felidézte, hogy a 2019-ben jelentkező algavirágzás az alacsony vízszint következménye volt. Mint mondta, fel kell készülni az éghajlatváltozás okozta kihívásokra.

Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre csökken a Balatont tápláló folyók vízmennyisége, ami a vízszint csökkenéséhez vezet. Az idegenhonos fajok megjelenése pedig tönkreteheti a tó élőközösségét.

Hirdetés