velence2Közel jár a befejezéshez a velencei-tavi partfal komplex felújítása, a 14 milliárd forintos projekt zárására június végén kerül sor.

A Magyar Építők számol be arról, hogy a 2017 óta tartó komplex vízrendezés során 47 helyszínen, 25 kilométer hosszan újultak meg a partvédő művek, történtek áramlásjavító kotrások.

Minden építési helyszínen kiemelt figyelmet kapott a korábban megtelepedett part menti nádas állomány épségének megőrzése, így a védelmüket szem előtt tartva zajlott a kivitelezés. Kilenc helyszínen természetes, „lídós” partszakasz lett kialakítva a tó természetes tisztulásának elősegítése érdekében.

A természetvédelem jegyében áramlásjavító kotrásokkal alakítottak ki csatornákat, hogy a „lefűződött területek élő vízzel való összekapcsolását biztosítják”. A kiemelt mederanyag egy részéből költőszigeteket alakítottak ki a nádas lápi részén, mely számos, tó körül fészkelő madárfajnak nyújt otthont.

A halállomány természetes szaporodásának és a honos halfajok visszatelepítésének érdekében kialakított hat természetes ívóhely és két halbölcső segíti elő, hogy a halak szaporodásukhoz természetközeli élőhelyeket találjanak.

A beruházásról képgalériát is közöl a szaklap.

Hirdetés