orabA téli és a nyári időszámítás 2021-től szűnhet meg.

Még pár hét és az utolsó októberi hétvégén tovább lehet húzni a lóbőrt. Vasárnap 25-én ugyanis nyerünk egy kis időt. Hajnali háromkor kettőre kell majd visszaállítani az órákat. A picit hosszabb hétvégének azonban meg van az ára. Hisz innentől hamarabb fog beesteledni. A váltás napján fél öt után pár perccel már le fog bukni a Nap a horizonton.

Ha ez nem lenne elég az óraátállítás szokás szerint sokaknak a biológiai egyensúlyát is fel fogja borítani.

Van, akinek a vérnyomására és a testhőmérsékletére is rossz hatással van az átállás, mások ilyenkor fejfájással, koncentrációs zavarokkal és alvási problémákkal küzdenek. Két hétbe is beletelhet mire kiheverjük az új időszámítás bevezetését. Tavasszal az átállás idejéna közlekedési balesetek és a szívrohamokszáma is megnő.

Itthon először még az I. világháború idején kezdték el alkalmazni az óraátállítást.

Később hol eltörölték, hol újra bevezették. A legutóbbi váltás 1980-ban volt: azóta hogy minél több energiát meg tudjunk spórolni, minden évben van nyári és téli időszámítás is. Ám most, hogy egyre több elektromos készüléket használunk és a lakásokat ellepték a légkondicionálók az egésznek egyre kevesebb értelme van. A villamos-energiafogyasztás az év derekán így is egyre magasabb.

A felmérések szerint az óraátállítást az emberek többsége ki nem állhatja. Az európaiak több mint 80 százaléka szívesen megszabadulna tőle. Ezért az EU úgy döntött, hogy 2021-től el is fogják törölni. A tagállamoknak addig viszont el kell dönteniük, hogy inkább a téli vagy a nyári időszámításban akarnak élni. Egyelőre úgy tűnik, hogy a többség az utóbbi felé húz. Így könnyen előfordulhat, hogy 2021. március 28-án fogjuk utoljára átállítani az órákat.

Növekedés.hu

Hirdetés