penz5Az elektronikus fizetési meghagyásos eljárás 2010 júniusa óta működik Magyarországon. A német minta alapján kialakított, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által működtetett informatikai rendszer jelentősen csökkentette a körbetartozások mértékét és javította a fizetési fegyelmet – olvasható a Napi Gazdaságban.

A fizetési meghagyás a pénzkövetelések érvényesítésére szolgáló egyszerűsített közjegyzői nemperes eljárás. Az eljárás a jogosult kérelmére indul, amelyben bármilyen lejárt pénzkövetelését érvényesítheti. A jogi személyek és az ügyvédek a kérelmeiket csak elektronikus úton adhatják be – ez az ügyek 96 százalékát jelenti –, míg magánszemélyek választhatják a papíralapú kérelem benyújtását is. A közjegyző három munkanapon belül megvizsgálja a kérelmet, és ha az a törvénynek megfelel, kibocsátja a fizetési meghagyást. A kötelezettnek tizenöt napja van vitatni a közjegyző határozatában foglaltakat. Ebben az esetben ellentmondással élhet, ezt követően a bíróság elé kerül az ügy tárgyalásos elbírálásra. Ellentmondás hiányában a közjegyző jogerősíti a fizetési meghagyást, ezután végrehajtás elrendelése kérhető a közjegyzőtől. Ma már az ügyek 95 százaléka a közjegyző előtt jogerősen befejeződik, csak a maradék 5 százaléka kerül bíróság elé.

A magyar közjegyzőség, funkcióját betöltve, az évi 550 ezer fizetési meghagyás kibocsátásával jelentős ügytehertől szabadítja meg a bíróságokat, hogy az így felszabadult erőforrásokat az ítélkezésre fordíthassák, és ezáltal is gyorsuljon a perek befejezése. A felek számára az ügyintézés a korábbi akár 1-2 évről néhány hétre rövidült, emellett az ilyen ügyek költségvonzata is eltörpül a perhez képest: utóbbi a pertárgy értékének 20-30 százaléka, míg a fizetési meghagyás költsége mindössze 3 százalék. A fizetési meghagyásos eljárás elektronikus rendszere az utóbbi öt év egyik legfontosabb igazságszolgáltatási vívmánya. Az ügyfelek a korábbinál modernebb, gyorsabb és olcsóbb igényérvényesítési eszközhöz jutottak, amely a bíróságokat tehermentesítette, a körbetartozások mértékét pedig csökkenti.

dr. Szécsényi-Nagy Kristóf,
jogi ügyvezető, MOKK

Hirdetés