orvosA főváros XI. kerületében szeptember 29-én éjszaka az orvosi ügyelet telefonját senki nem vette fel, reggelig üzenetrögzítő válaszolt a hívásokra. A bejáratra a nővér nemes egyszerűséggel kiakasztotta a táblát: zárva.

Utóbb a közösségi portálon így kommentálta az esetet: „Utolsóként bezártam az ajtót. 29 év után nem betegirányítóként szeretnék dolgozni.” Egyedül maradt ugyanis a vártán, orvos nélkül neki kellett volna ellátnia a betegeket.

Később az is kiderült, a szolgálatot működtető cég orvoshiány miatt nem tudta kiállítani az ügyeletet. Az ügy azért kavart az átlagosnál nagyobb vihart, mert egy nagy budapesti kerületben történt, százak értesültek a történtekről, és akadt, aki a sajtóhoz fordult.

Az eset legfeljebb abból a szempontból egyedi, hogy itt akadt egy öntudatos nővér, aki bezárta az ajtót. Informátoraink szerint az ország több mint kétszáz ügyeletének jó, ha a felében van orvos, így aki egyáltalán elvállalja a szolgálatot, általában egyszerre több körzetben próbál helytállni. Holott a jogszabály szerint másodmagával kellene ügyelnie. Sok helyen a saját ügyeletüket vivő mentőtisztek „helyettesítik” az orvosokat, akiktől előre bélyegzett recepteket kapnak. Amivel óriási kockázatot vállalnak. Épp a napokban „bukott le” egy XII. kerületi mentős, eljárás is indult ellene, mivel főnökének felszólítására bevállalta a doktor munkáját.

Pedig 10,1 milliárdos piacról van szó. Jelenleg négy nagyobb cég uralja az ügyeleti szolgáltatások piacát, vidéken azonban megélnek a kisebb vállalkozások is, amelyek általában egy-két orvos együttműködésén alapulnak. A „kicsik” adják a rendszer 25-30 százalékát. Nem könnyű a szabályokat betartva gazdaságosan üzemeltetni az ügyeleteket. Fejkvótarendszer működik, azaz csak ott éri meg, ahol az ellátandó területen sokan élnek. Ilyen egyébként a XI. kerület is, ahol százezer lakos után hétmillió forint jár az ügyelet fenntartásáért. Máshol több kerület vagy település összevonásával sem érhetők el magas létszámok, pedig mindenhol ugyanazt az infrastruktúrát és személyzetet kell biztosítani a munkához. Emiatt több szolgáltató is részben vagy teljesen feketén dolgoztat.

A teljes cikk itt olvasható

Hirdetés