vizsga1Hat év alatt mindössze tizennyolc felvételiző kapott „alkalmatlan” minősítést az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárszakos alkalmassági vizsgáján – több felsőoktatási intézményben pedig ennél is alacsonyabb az elutasított jelentkezők száma. Nem véletlen, hogy egyre több szervezet és szakember jelzi: ezzel a vizsgával nem lehet kiszűrni a tanári munkára alkalmatlan hallgatókat. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) lennének ötletei a vizsga átszabásához, és úgy tűnik, az oktatási államtitkárság is változtatna a jelenlegi rendszeren – írja az eduline.hu.

Tizennyolc felvételiző – összesen ennyien „buktak meg” az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az osztatlan tanárszakos alkalmassági vizsgán hat év alatt. A Debreceni Egyetemen szintén tizennyolc jelentkezőt utasítottak el 2013 és 2018 között, míg a Szegedi Tudományegyetemen tizennégy, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tizenhárom, a Miskolci Egyetemen pedig mindössze egy felvételizőt. Ez azt jelenti, hogy az egyébként több ezer tanárszakost oktató hat intézményben a hat felvételi szezonban a jelentkezők kevesebb mint egy százalékát utasították el alkalmatlanság miatt – derül ki a HÖOK szakmai anyagából.

A jelenlegi alkalmassági vizsga nem tölti be a funkcióját, ez egy öt-tíz perces beszélgetés, amely nagyon szubjektív, ráadásul csak a nagyon problémás eseteket lehet kiszűrni

– mondja Kovács Péter, a HÖOK elnökhelyettese. Az öt- vagy hatéves tanárszakokra jelentkezőkre valóban nem vár túl nehéz feladat: a felvételizők az adott intézmény háromfős bizottságával először az előzetesen megírt motivációs levelük alapján beszélgetnek arról, miért szeretnének pedagógusként dolgozni, milyen elképzeléseik vannak a tanári szakmáról. Ezután vagy egy konkrét nevelési helyzetet kell értelmezniük, véleményezniük egy pedagógiai témájú szöveg alapján, vagy egy szabadon választott, szintén pedagógiai témájú olvasmányról kell beszélgetniük a vizsgáztatókkal. Egészségügyi alkalmassági vizsga nincs, a jelentkezőknek mindössze egy nyilatkozatot kell kitölteniük arról, hogy nincs olyan betegségük, amely akadályozná őket tanulmányaik folytatásában, a tanítási gyakorlat elvégzésében.

A teljes cikk itt olvasható

Hirdetés