napkoziEzen a nyáron számos általános iskolában nem lesz napközis tábor, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és az önkormányzatok nem tudnak vagy nem akarnak együttműködni - írja a Népszabadság.

Számos iskolában a korábbi gyakorlat szerint abban az időszakban, amikor már befejeződik a tanítás, de a tanároknak még bent kell lenniük az intézményekben (ilyenkor adminisztrálnak, naplókat zárnak le), napközis tábort szerveznek a gyerekeknek. Ez nagyjából két-három hetes időszakot ölelt fel. Az évek óta kialakult és működő rendszerben a napközis tábor az intézmény épületében hétköznaponként reggel 7-től délután 17 óráig tart - írja a lap.

A szülők általában néhány ezer forintos térítési díjat fizetnek ezért a szolgáltatásért, ebből az összegből a tanárok programokat szerveznek a gyerekeknek, akik többnyire egy-egy témát járnak körül, festenek, kézműves foglalkozásokon vesznek részt, jut idő sportra, kirándulásra is. A Népszabadsághoz forduló pedagógusok azt mesélik, hogy egy, a napokban tartott igazgatói értekezleten kiderült, náluk az idén nem lesz napközis tábor.

Azt az utasítást kapta ugyanis az iskola, hogy bele se fogjanak a szervezési munkákba. Az igazgató a Klikre hivatkozott: az intézményfenntartó a tankerületi vezetőn keresztül azt az utasítást adta, hogy mivel a napközis tábor szervezése önkormányzati feladat, ezért nem szervezhetnek a kollégák a munkaidejükben ilyen táborokat. Ez valóban így van, az önkormányzatok szerveznek táborokat a nyári szünet nagy részében. Csakhogy ez a két-három hét, közvetlenül a tanítási szünet megkezdése után, speciális időszak, ilyenkor még az önkormányzati táborok nem indulnak be, hiszen a pedagógusok még az iskolában vannak.

Hirdetés