csabalVolner János (Jobbik) a hazai munkabérek nyugat-európai fizetésekhez való felzárkóztatását kezdeményezte a minap az európai uniós csúcstalálkozót megelőző egyeztetésen a miniszterelnöknél, amit a politikus szerint Orbán Viktor elutasított. A témáról ezúttal Csaba László (képünkön) közgazdászprofesszor fejtette ki véleményét.

– Magyarország számára semmiképpen nem lehet cél Kínával, Indiával vagy éppen Vietnammal úgy versenyezni a külföldi tőke kegyeiért, hogy alacsonyan tartjuk a munkabéreket. Arra kell törekedni, hogy általánosan növeljük a hazai gazdaság termelékenységét: a vállalati értékláncban kell följebb kerülni, illetve nagyobb hozzáadott értékű, tudásigényes cikkek gyártására szakosodni. Egyelőre sajnos nagyon le vagyunk maradva ebben a tekintetben. Ahhoz azonban, hogy följebb kapaszkodjunk az értékláncban, sok tényezőt kell összehangolni, és csak a folyamat legvégén, a komplett gazdaság teljesítményemelésének eredőjeként lehet látványosan emelni a béreket. Addig ugyanis nincs mögötte valódi teljesítmény – jelentette ki Csaba László.

Szerinte olyan átfogó reformokra van szükség ma Magyarországon, amelyek egymásra épülő rendszerelemekként elősegítik a magasabb értéktöbbletet termelő gazdaság létrejöttét. Ennek részeként a jelenleginél sokkal nagyobb összegeket kell költeni az oktatásra, hogy ne gyorstalpalókon szerezzék végzettségüket a jövő fiataljai, hanem korszerű és magabiztos tudással lépjenek a munkaerőpiacra, ahol megfelelő munkakörülmények várják őket. Manapság egyre inkább a mindennapi munkába beépülő, mobiltechnológián alapuló iparágak terjednek el, s az ezekkel való munka elképzelhetetlen komoly előképzettség nélkül.

De a vállalkozásoknak nemcsak hatékonyan használható, modern eszközparkról kell gondoskodniuk munkatársaik számára, hanem munkaszervezési ismeretekkel is segíteniük kell érvényesülésüket. Ehhez komoly összeget kell költeniük kutatás-fejlesztésre és innovációra. Ahhoz azonban, hogy az alkalmazott ki tudja hozni magából a maximális teljesítményt, egészségesnek kell lennie – hívta fel a figyelmet a közgazdász.

Azaz nem spórolható meg az egészségügyre fordítandó jelentős összeg sem. Amíg a fenti tényezők nem teljesülnek, azaz marad az alacsony termelékenység, csak módjával lehet bért emelni, mert annak költségeit nem tudjuk kitermelni. Különösen igaz ez a kisebb vállalkozások többségére.

Hirdetés