naptAugusztusra halasztották a jövő évi minimálbér összegéről szóló előzetes tárgyalásokat a munkaadói és munkavállalói képviseletek. Az eredetileg kedden kezdődő egyeztetés napirendjén a Liga és a Munkástanácsok közös javaslata szerepel, amely hosszú távon tíz kiszámíthatóbbá a minimálbérek változását, és garantálná a legkisebb bér értékállóságát a gazdaság teljesítményének figyelembevételével.

Elhalála a jövő évi minimálbér-tárgyalásokat megalapozó szakszervezeti javaslatról egyeztetett egyeztetést a keddi ülésen a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF). A testület így csak egy kötelező jogharmonizációval kapcsolatos technikai lépésekről tárgyalt.

A VG.hu információi szerint nem kell sokat várni az első érdemi minimálbér-egyeztetésre: a munkaadói érdekképviseletek, a szakszervezetek és a kormány augusztusban önálló napirendi pontban tárgyalja a javaslatot.

Úgy tudjuk, a keddi ülésen nem jutott volna elegendő idő érdemi megbeszélésre, ezért döntöttek a halasztás mellett a résztvevők.

Hosszú távú megállapodás a cél

Az érdekképviseletek megerősítették, hogy ismét többéves bérmegállapodás megkötésére törekednek, amely a 2016-ban életbe lépett, 2022 végén viszont lejáró hosszú távú egyeztetést válthat 2023-tól.

Az újabb hosszú távú megállapodást még a tavalyi őszi egyeztetéseken tűzték ki célul a szociális partnerek. Az orosz háború azonban merőben újat teremtett, egyre súlyosabb gazdasági nehézségeket okoz–ukrán helyzetet okoz.

A bizonytalan bér nagyon előnyös lenne a hatéves bérmegállapodáshoz hasonló alku a képviseletek szerint, mivel a munkavállalók és a munkaadók számára ismét egy kiszámíthatóbb, tervezhetőbb periódust hozna.

Jócskán nőttek a keresetek

Az idén lejáró hatéves bérmegállapodásban vállaltak teljesültek: nagyot nőttek a keresetek, érdemi vásárlóerő-bővülés mellett. A bérek emeléséért cserébe a munkáltatói járulék, vagyis a szociális hozzájárulási adó több lépcsőben csökken, ma kevesebb mint fele a 2015-ös mértéknek.

A VG.hu korábbi értesülései a Liga és a Munkástanácsok egy új eljárásrendjére tett javaslatot, amely hosszú távon kiszámíthatóbb minimálbér-változást szerinte, és értékállóvá tenné a kötelező legkisebb bért. Fontos, hogy a tervezet megfelel az elfogadás előtt álló európai minimálbér-irányelvnek is.

Az őszi bértárgyalásokat megalapozó javaslatról augusztusban tárgyalnak a képviseletek.

Hirdetés