vendegAz orosz-ukrán háború miatt rosszabb a budapesti turizmus helyzete, mint a pandémia időszakában volt - véli Flesch Tamás a szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke, írja az ATV, amely szerint nemcsak az a baj, hogy elmaradtak az orosz vendégek, de a háború miatt nem szívesen jönnek a turisták a térség országaiba.

Flesch Tamás a szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke szerint a mostani helyzet talán bizonyos szempontból nehezebb lesz a koronavírus-járvány alatt tapasztaltnál. A külföldi turisták zöme korábban Oroszországból, Kínából és Izraelből érkezett. Az orosz-ukrán háború miatt azonban kevesebb foglalásuk van a fővárosi szállodáknak.

jelenleg 10-15 százalékkal alacsonyabb a külföldi turisták száma a járvány előttihez képest.

Ennek hátterében a háború és annak hatásai állnak, példaként említette az inflációt mint visszatartó erőt.

A riportban kitértek arra is, hogy az infláció és a munkaerőhiány is megkeseríti a szállodák és éttermek életét. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a műsorban ennek kapcsán megjegyezte, hogy a vendéglátósok sokkal óvatosabban emelték az áraikat, mint az indokolt lett volna az alapanyag- és energiaárak robbanásszerű emelkedése miatt, mindezt azért, hogy ne veszítsék el a vendégeiket.

A szektor aggodalmait fokozza, hogy a költségvetés rossz helyzete miatt a kormányzati támogatásban is csak legfeljebb reménykedhetnek.

Hirdetés