kemeny11Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik, ezért a katasztrófavédelem azt kéri a családi házak tulajdonosaitól és a gazdálkodó szervezetektől, hogy még a fűtési szezon kezdete előtt ellenőriztessék a kéményeiket.

Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik, idén már 684 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat, ezért a családi házak tulajdonosai számára is kiemelten ajánlott a kémények ellenőrzése, mert ezzel elkerülhető a kéménytűz és a szén-monoxid-mérgezés veszélye – hívta fel a figyelmet Dóka Imre, az OKF szóvivőhelyettese.

„Minél hamarabb foglaljunk időpontot a kéményellenőrzésre, és ne várjuk meg az őszi, téli időszakot, a fűtési szezon kezdetét” – folytatta a szakember –, aki emlékeztetett: 2018. január 1-je óta a kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz, hanem az ellenőrzésre időpontot kell egyeztetni. A kémény ellenőrzése saját biztonságunk érdekében ajánlott, a magánszemélyeknek az időpontfoglalás, a kémény ellenőrzése, és ha szükséges, a tisztítás is ingyenes – emelte ki. Dóka Imre elmondta, hogy a vegyestüzelésű berendezések esetében évente van szükség a biztonsági ellenőrzésre, míg a gázüzemű készülékek esetében elég kétévente kihívni a kéményseprőt. A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, mert oda automatikusan és ütemezetten érkeznek a kéményseprők – tette hozzá.

Dóka Imre kitért arra is, hogy a vállalkozások számára ez díjköteles, illetve a gazdálkodó szervezetek számára kötelező a kéményvizsgálatot elvégeztetni, amit a hatóság ellenőriz is.

Az OKF munkatársa hozzátette: ha az ellenőrzés során problémát találnak, akkor az adott hibakód szerinti meghatározott időn belül ki kell javítani a hibát, hiszen ez a biztonságot szolgálja.

A szakember tájékoztatása szerint lakhelytől függ, hogy kéményseprőcég vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik a magánszemélyek számára ingyenes kéményseprést. A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon az „Ügyfélszolgálat” ikonra kattintva irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél vagy valamelyik kéményseprőcégnél kell-e időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre. Időpontot ugyanezen a felületen lehet foglalni. Ha valaki a telefonos ügyintézést választja, a 1818-as telefonszámon foglalhat időpontot. A telefonos menüben a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell megnyomni. Dóka Imre jelezte azt is, hogy a katasztrófavédelemnek minden megyében van ügyfélszolgálat irodája, ahol személyesen lehet egyeztetni.

A szóvivőhelyettes hangsúlyozta, hogy a fűtési szezonon kívül gyorsabb az ügyintézés, a várakozási idő rövidebb, a nyári szabadságunk alatt pedig könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására.

(OPH)

Hirdetés