penzkonzEgy év alatt jelentősen romlott a magyar családok pénzügyi helyzete, van olyan régió, ahol a fizetőképességük 58 százalékkal csökkent, de már elérhettük a gödör alját – állapította meg egy új kutatás. Elhúzódó válságra számít az Intrum szakértője, mert a koronavírus-járvánnyal ellentétben a mostani helyzet mögött nem egy hirtelen sokk, hanem a magyar gazdaság rendszerszintű problémái állnak, amelyek nem oldódnak meg rövid idő alatt.

Eltérően érinti a magyar régiók lakosságát a gazdaság gyengélkedése: ahogy korábban a Covid-válságot, úgy a mostani gazdasági fordulatot is a fejlettebb régiók lakossága érzi meg inkább, míg az alacsonyabb jövedelmű térségekben kevésbé csökken a családok fizetőképessége.

Az Intrum követeléskezelő vállalat és a GKI Gazdaságkutató Zrt. országos elemzéséből kiderül: 2022 első negyedévéhez viszonyítva jelentősen romlott a magyar családok pénzügyi helyzete. Az Intrum Fizetőképességi Index (IFI) értéke 2023 első három hónapjában 6,51 ponton állt átlagosan – a tavalyi év azonos időszakában ez az érték (amelyet az infláció, a foglalkoztatottság, a jövedelmek és hasonló adatok alapján számítanak ki) még 45,24 ponton állt. Jó hír ugyanakkor, hogy a tavalyi tendencia megállt idén év elejére: 2022 utolsó negyedévéhez viszonyítva már enyhén emelkedett a fizetőképesség.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés