volanujA vidéki városokhoz képest Szegeden magasabb a menetjegyár, de Miskolcon vagy Debrecenben is drágább a helyközi utazás, mint Budapesten. Az állami támogatás megvonásával pedig a kedvezményes bérletek ára is emelkedhet.

Szegeden évekig nem változtattak a tömegközlekedés díjszabásain, de 2022 szeptemberétől háromlépcsős áremelkedés következett, ezzel a városi közösségi közlekedés ára nemhogy megközelíti, de például vonaljegy tekintetében meghaladja a fővárosit. Az állami támogatás megvonásával pedig a kedvezményes bérletek árai is emelkedhetnek - írta az Index.

Ez számokban annyit tesz, hogy egy vonaljegy elővételben 430 forint, a járművön 500 forintba kerül Szegeden, míg Budapesten elővételben 350 forint, a helyszínen 450 forint.

Az eddigi kedvezményes havibérlet Szegeden tanulónak és a nyugdíjasnak egyaránt 5280 forintba, Budapesten a diákoknak 3450, a nyugdíjasoknak 3330 forintba kerül. Azonban ha a dél-alföldi várostól megvonják a tömegközlekedés kedvezményes árát biztosító állami támogatást, akkor a bérletek tekintetében is magasabb díjszabással kell kalkulálni, a 30 napra szóló teljes árút 8800 forintért lehet megvásárolni.

A Szegedi Közlekedési Társaság a Szegeder közlése szerint az alábbiak szerint emelte idén a parkolási díjakat:

  • a belvárosi zöld zónában egy órára 535-ről 600 forintra,
  • a külső sárga zónában egy órára a 245-ről 330 forintra,
  • a napijegy ára pedig a sárga zónában 1980 forintba kerül 2023-tól.

Az SZKT mindezt a Szegedernek azzal indokolta, hogy az elmúlt két évben a tömegközlekedés finanszírozási igénye 4-ről 7,3 milliárd forintra nőtt, ezért emelték a múlt évben több lépcsőben a vonaljegy-, bérletárak mellett a parkolási díjakat, és 2024. január 1-jétől ismét a díjszabások növelésével kell számolni.

Hozzátették, a vidéki városokhoz képest ugyan magasabbak náluk a viteldíjak, de Miskolcon vagy Debrecenben is drágább a helyközi utazás, mint Budapesten.

Az elővételes vonaljegy Debrecenben 460, Miskolcon 430 forint, a járművön megváltott 550 és 700 forint, de havibérlet tekintetében is a borsodi megyeszékhely csak 100 forinttal olcsóbb, mint Budapest. Mindkét városban évekig szinte változatlan díjszabással működtették a közösségi közlekedést, de augusztus és október végén az MVK és DKV is áremelésre kényszerült az SZKT-hez hasonló okok miatt - írta az Index.

A centrumban való parkolásért nagyjából ugyanannyit kell fizetni a legnagyobb városainkban, ami Budapesten és Szegeden egy órára 600 forintot, Debrecenben 540, Győrben 520, Miskolcon kicsit kevesebbet, 440 forintot jelent. Ebben Székesfehérvár a hazai rekorder, ugyan a legbelső zónába csak engedéllyel lehet behajtani, ezután pedig 900 forintot számolnak fel óránként a parkolásért.

Hirdetés