szepesElkezdte a debreceni önkormányzat a hulladéklerakó telep és Szepes közötti földút aszfaltozását. Legkésőbb a jövő hét végére elkészül a buszközlekedésre is alkalmas új út – írja a dehir.hu.

A 100-as vasútvonal felújítása miatt a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő és a MÁV lezárta a Szennyvíztelepi és a Szováti úti vasúti átjárót. Ezzel azonban a szepesieket szinte teljesen elzárták Debrecentől. Azt javasolták számukra, hogy Ebes felé kerülve közlekedjenek.

Gellért László több évtizede Szepesen él. Elmondta, ők is csak egy nappal a lezárás előtt értesültek arról, hogy péntektől 10-ről 40 percre nő a menetidő Debrecen és Szepes között.

Az egész településrész felháborodott a döntés miatt.

- 24 órán belül eldöntötte a vasúttársaság, hogy lezárják az átjárókat mindenféle egyeztetések nélkül. Gyakorlatilag mindenkinek a bicska kinyílt a zsebében - mondta el Gellért László.

A Vértesi út végétől földút vezet a szepesi leágazó felé. A 900 méteres útszakaszon szombat reggel munkagépek jelentek meg. Az önkormányzat zúzalékkal és mart aszfalttal erősíti meg ezt a szakaszt, hogy közlekedni lehessen rajta. Így nem kell Ebes felé kerülniük a szepesieknek. Szabó Gyula, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, a város is csak egy nappal a vasúti átjárók lezárása előtt értesült a tervről. Papp László polgármester azonnal tárgyalást kezdeményezett a beruházóval.

- Bár a többi szereplője ennek az ügynek inkább elzárkózott, de Debrecen városnak kötelessége van a szepesi lakosok felé. Mi nem szeretnénk aktatologatást hetekig, hanem minél hamarabb lezárni a dolgot - hangsúlyozta  Szabó Gyula, önkormányzati képviselő.

A város csaknem 20 millió forintért azonnal megrendelte az út megerősítését. Az időjárástól függően jövő hét közepén, de legkésőbb a hétvégi tanévkezdetkor már lehet itt közlekedni. Nemcsak személyautókkal, a 39-es buszok is erre járnak majd, hiszen a két vasúti átjáró szakaszosan többször is le lesz zárva egészen novemberig.

Hirdetés