figyelMegfigyelési eljárás megindítását kezdeményezi az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Monitoring Bizottsága. A szaktestület által szűk többséggel elfogadott jelentés szövege ugyanakkor még nem végleges, annak vitája, és egyes részeinek megszavazása csütörtökön folytatódik. A végső szövegről júniusi plenáris ülésén szavazhat a Parlamenti Közgyűlés – írja a BruxInfo.

 

21-20 arányban fogadta el az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Monitoring Bizottsága azt a két képviselő által Magyarországról írt jelentést, amely úgynevezett megfigyelési eljárás megindítását kezdeményezi Magyarországgal szemben. Források beszámolói szerint a szaktestület rendhagyó módon szavazott a dokumentumról, így az eljárás kezdeményezéséről, hiszen a jelentést állítólag teljes egészében nem tudta megvitatni a Monitoring Bizottság, sőt, egyes részfejezeteiről szavazni sem tudott, ami viszont szükséges lehetett volna a végszavazáshoz.

A Magyarországról szóló napirendi pont vitája csütörtökön folytatódik, így az Európa Tanács sajtóosztálya nem kívánta megerősíteni sem a szavazás tényét, sem azt, hogy mi szerepel Magyarországról a jelentésben, amely végső soron arra a következtetésre jut, hogy meg kell indítani a megfigyelési eljárást Budapest ellen.

A Népszabadság ugyanakkor úgy tudja, hogy a jelentés „meglehetősen kritikus a magyar kormány intézkedéseivel kapcsolatban”, és kifogásolja egyebek mellett az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását, sokallja a kétharmados törvényeket, és javaslatot tesz a Médiatanács és a Médiahatóság szétválasztására is.

A Monitoring Bizottságnak az a feladata, hogy figyelemmel kísérje, hogy az Európa Tanács tagállamai betartják-e a szervezet alapokmányában, és az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltakat. Ha ezzel összefüggésben kétségek vannak, akkor – a politikai és földrajzi egyensúly figyelembe vételével kiválasztott – két közgyűlési képviselőnek jelentést kell készítenie az érintett országról, a jelentés pedig juthat olyan következtetésre, hogy folyamatos monitorozásra van szükség.

Mindennek elsősorban politikai jelentősége lehet, hiszen korábban eddig egyetlen uniós tagállam ellen sem indult ilyen eljárás.

A Magyarországról szóló jelentést vitatta most meg a szakbizottság, amelyet a svéd liberális Kerstin Lundgren és a cseh konzervatív Jana Fischerova jegyzett. Érdekesség, hogy noha a két képviselő végig együtt dolgozott, együtt gyűjtöttek tapasztalatokat tavaly Budapesten, és együtt is írták meg a jelentést, a cseh képviselő az utolsó pillanatban lemondott a monitoring tisztségéről, mondván, hogy a Magyarországról készült jelentés túlságosan elfogult lett Ettől függetlenül, úgy tudjuk, az aláírása ott van a jelentésen.

Tavaly márciusban vetődött fel először nyilvánosan, hogy monitoring eljárás indulhat Magyarországgal szemben. A Velencei Bizottság titkára akkor Brüsszelben elmondta, ilyen eljárást akkor szokott indítani a testület, ha úgy látja, hogy nem kizárólag egy törvény, hanem több esemény együtt veszélyeztetheti egy-egy tagállam európai elkötelezettségét. Thomas Markert szerint a monitoring eljárás nem szankciókról, hanem politikai nyomásgyakorlásról szól. „Elég kínos lenne Magyarország számára, ha Oroszországgal, Ukrajnával és Moldovával említenék együtt” – tette hozzá a Markert tavaly márciusban.

A Külügyminisztérium szerint súlyos kérdéseket vet fel a szerdai szakbizottsági ülés részint a társjelentéstevő lemondása, részint a szavazási és vitarend miatt. A tárca kifogásolja azt is, hogy „a jelentéstervezet nem várta be az ET Velencei Bizottságával és az Európai Bizottsággal folytatott konzultáció eredményét, és nem veszi figyelembe, hogy az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő jogszabályokat az Országgyűlés jelenleg is tárgyalja” – olvasható a távirati iroda tudósításában. A külügyminiszter, valamint a közigazgatási és igazságügyi miniszter korábban levélben kérte a szavazás elhalasztását.

Prőhle Gergely külügyi helyettes államtitkár az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a szakbizottsági szavazás pusztán arról szól, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése napirendre vegye-e a monitoring eljárás indításának ügyét. A Közgyűlés a júniusi plenáris ülésén szavazhat a kezdeményezésről.

Hirdetés