mbhA magyar bankszektor történetében egyedülállónak számító, hármas nagybanki fúzió zárul le jogilag két hét múlva. A 2023. május 1-jével startoló MBH Bank 10 ezer milliárd forint feletti eszközállományával Magyarország második legnagyobb hitelintézete lesz. Most nyolc ábrán mutatjuk be, milyen méretekkel és teljesítménymutatókkal működik és versenyez a 2022-es adatok alapján az ország két legnagyobb bankja: az OTP Bank és az MBH Bank.

A mintegy három éve tartó bankfúzió kapcsán kevésbé ismert, hogy tavaly április 1-jével nemcsak a Budapest Bank olvadt be az MKB Bankba, de a csak idén beolvadó Takarékbank felett is többségi tulajdonossá vált az MKB Bank, amely jogilag a másik kettőt magába olvasztja. Ennek köszönhető, hogy tavaly augusztus óta konszolidáltan látjuk a Magyar Bankholding mint bankcsoport mérleg- és eredményszámait. A magyar bankok nagy része még nem tette közzé 2022-es éves beszámolóját, így első ábránkon még a 2021-es adatokon szemléltetjük, mekkora bankok között is zajlik le a hármas bankfúzió:

Az 5. helyen álló Takarékbankból, a 7. MKB bankból és a 9. legnagyobb Budapest Bankból jön létre az ország második legnagyobb bankja, amely a legnagyobb OTP Bank magyarországi tevékenységétől és a harmadik helyezett K&H Banktól eszközállományát tekintve nagyjából egyenlő távolságra van.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés