suliHétfőtől az általános iskoláknak vissza kell térniük a tantermi oktatáshoz, ami az óvodásokkal együtt több mint egymillió gyereket és családjaikat érinti. Sok helyen a szülői közösségek mérik fel, hogy a szülők milyen arányban támogatják az újranyitást. A köznevelési államtitkár szerint igazolt hiányzásnak tekinthető, ha valaki a járványveszély miatt nem viszi a gyerekét iskolába április 19. után sem. Az oktatási jogok biztosa azt mondja: az iskoláknak és a szülőknek közös megoldást kell találniuk.

Tanórát létszámkorlát nélkül kell tartani, de ha egy-egy osztályban vagy iskolában magas a tartósan hiányzók aránya, célszerű hibrid megoldásokat kitalálni. Ami biztos: aki hiányzik, nem osztályozható, és egy tanévet akár még 250 órányi igazolt hiányzással is le lehet zárni, ha van a diáknak elég jegye.

„Az egyik felem engedné, a másik felem rettegne. Itthon biztos ellustulna, ha hetekig nem lesz már online oktatás se. Félek attól is, hogy a továbbtanulásnál isszuk meg a levét, ha itthon marad, de attól is, hogy elkapja a vírust, és megbetegszik, vagy hazahozza.”

Egy jellemző, és valószínűleg a legtöbb szempontot bemutató szülői vélemény abból a feltehetően több ezerből, amiket különböző online felületeken, levlistákon, Facebook-csoportokban vagy online kérdőívekben megfogalmaznak az általános iskolák jövő heti újranyitása kapcsán. A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt március 8-án elrendelt digitális oktatás a kormány március végi döntése értelmében a héten részlegesen véget ér: április 19-től újranyitnak az óvodák és általános iskolák (miközben a középiskolák újranyitását május 10-re halasztották). Ez azt jelenti, hogy a jövő héttől országszerte nagyjából 700 ezer általános iskolás diáknak és több mint 300 ezer óvodásnak ismét közösségbe kell mennie. A döntés a szülők és a pedagógusok körében is komoly viharokat váltott ki. Egyfelől még mindig nem oltották be az összes regisztrált iskolai dolgozót – arról már nem is beszélve, hogy a védettség nem alakul ki azonnal az első oltás után –, ahogyan a szülőket sem, másfelől a gyerekek számára még egyáltalán nincs is vakcina. Vagyis a gyerekek meg is fertőződhetnek – a hazánkban most már domináns brit mutáns sokkal veszélyesebb a kiskorúakra, mint az eredeti vírusváltozat volt, a járványnak már 14 éves halálos áldozata is van –, de akár tünetmentes vírushordozóként haza is vihetik a betegséget. Egy kedden ismertetett felmérés szerint a tanárok nagy része fél a tantermi oktatástól, de nem fog sztrájkolni. A szülők körében viszont egyre gyakoribb kérdés az, hogy mit tegyenek április 19-től, vigyék-e a gyereket iskolába, vagy sem, milyen következményei vannak vagy lehetnek a döntéseiknek.

A cikk itt folytatódik »

Hirdetés