tuzifaA minisztérium válaszából és többek személyes tapasztalatából vegyes kép rajzolódik ki arról, hogyan áll az állami tűzifaprogram.

2022-ben szeptember végéig az állami erdőgazdaságok 500 ezer köb vastag fát értékesítettek, míg a szeptember 19-én indult tűzifaprogram keretében 3 hét alatt jelentkezett ugyanekkora lakossági igény. A kormányzati kezdeményezés indulásakor 59 ezer köbméter volt a legnagyobb, illetve 3 ezer köbméter a legalacsonyabb napi igény. Idén októberig már 125 ezer köbméterrel több tűzifát értékesítettek az állami erdőgazdaságok, mint tavaly. Október elejéig csaknem 1,6 millió köbméter, energetikai célú faárut értékesítettek az állami erdőgazdaságok – sorolta az agrárminisztérium a lapunknak küldött válaszában.

A lakossági igények Budapesten és környékén, illetve az Alföldön és a Kisalföldön a legnagyobbak, ezek esetenként elérik vagy meg is haladják a helyi termelési kapacitást. Szeptember végétől vasúton és közúton szállítják a fát azokra a helyekre, ahol nagyobb az érdeklődés. Így jut el az első ütemben 23 500 köbméter faanyag a főváros térségébe, valamint az alföldi régiókba. Az államiok területén folyamatosan zajlik a fakitermelés, így a rendelkezésre álló készlet és a kitermelés során keletkező tűzifa erdőgazdaság elegendő lesz a lakosság kiszolgálására. Mindenki hozzájut kedvezményes áron az igényelt mennyiséghez – tették hozzá.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés