hullszigetBudapest teljes területére kiterjeszti a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatát, amelynek következő lépéseként megkezdte az újpesti szelektívgyűjtő-szigetek felszámolását – hívta fel a figyelmet a IV. kerület önkormányzata.

A lépés oka az, hogy a szolgáltatás bevezetése óta sokkal kevésbé használták a gyűjtőszigeteket az eredeti céljuknak megfelelően. Ugyanakkor megnövekedett a kitett lomok, az egészségre káros, a városképet rontó illegális hulladéklerakók mennyisége, ezzel összefüggésben pedig a kártevők megjelenésének gyakorisága a köztéri gyűjtőszigetek környezetében.

Annak ellenére, hogy az FKF és az Újpesti Városgondnokság is rendszeresen tisztította a hulladékszigetek környezetét, az eltakarított hulladék helyén napokon, sokszor órákon belül újra megjelent a szemét.

Ez az állapot joggal váltotta ki a szelektív szigetek környékén élők felháborodását – írja az önkormányzat –, és ezt rendszeresen jelezték is a kerületi vezetésnek, kérve egyúttal a szigetek megszüntetését.

2018-ban hatályba lépett a hulladéktörvény-módosítás, amelynek értelmében a legalább 300 négyzetméter alapterületű üzletek kötelesek az általuk forgalmazott termékcsoportból származó szennyeződésmentes üveghulladék átvételére.

Így az üveggyűjtők további üzemeltetése szükségtelenné vált, illetve a lakossági hulladékudvarban továbbra is lehetőség van ingyenesen leadni az üveg-, műszaki és egyéb újrahasznosítható hulladékot.

A főtevékenységként műszaki cikkeket forgalmazó üzletek kötelesek visszavenni az általuk forgalmazott termékcsoportokba tartozó használt vagy tönkrement elektromos és elektronikus berendezéseket. A 400 négyzetméternél nagyobb üzletek a kisebb berendezéseket (telefon, fényképezőgép, számítástechnikai eszközök) feltétel nélkül kötelesek átvenni, függetlenül a vásárlás helyétől.

A nagyobb háztartási gépek visszavételét pedig új gép vásárlása esetén nem lehet megtagadni. Ha valaki ilyet új vásárlása nélkül kíván visszavinni, erre a gyártóknak lehetőséget kell biztosítaniuk.

A műszaki cikket forgalmazó üzleteknek és a gyártóknak is tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a visszavétel módjáról, helyéről és egyéb feltételeiről. (Magyar Idők)

Hirdetés