balaton-partSalátatörvényben rejtették el a Balatonra vonatkozó legújabb jogi lépést, ami könnyedén milliárdos tóparti ingatlanok megszerzését teszi lehetővé az állam vagy a helyi önkormányzat számára.

A Portfolio birtokába jutott törvénytervezet szerint a közterületek fennmaradása és új közterületek kialakítása hosszú távon csak úgy biztosítható, ha minél több ingatlan válik az önkormányzat vagy az állam tulajdonává. Ennek érdekében a javaslat rögzíti a nem közterületi ingatlanok vonatkozásában az elővásárlási jogot (a védett természeti területek kivételével, mert azt a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény rendezi) a közigazgatási területével érintett önkormányzat vagy az állam számára. Az elővásárlási jog ingatlan-nyilvántartásba bejegyzését annak kell kezdeményeznie az ingatlanügyi hatóságnál, aki azzal élni kíván; az állam esetében az elővásárlási jog gyakorlására külön törvényben meghatározott szervnek.

Az indoklásban azzal érveltek, hogy közérdek a Balaton mindenki számára történő elérhetősége.Egyelőre nem tudni, mennyi ingatlant érint ez a rendelkezés, amiről most szerdán tartottak általános vitát a Parlamentben.

Az viszont kiolvasható a tervezetből, hogy a kormányzat eltérően is rendelkezhet a legnagyobb beépítettség és a beépítési magasság ügyében. Ez pedig utat nyithat a településrendezési tervekben megszabott paraméterektől való eltérés előtt is és növelheti az átlagosnál nagyobb és magasabb épületek számát közvetlenül a tó partján.

Elvileg az úgynevezett területfelhasználási egység mérete minden településrendezési eszköz esetében fix. Ezt nem lehetne növelni, kivéve, ha a kormány - a parlament helyett - külön rendeletben szabályozza (vagyis engedélyezi) ezt.

Hirdetés