allamp„Az Európai Bizottság által át nem utalt forrásokat az állam átmenetileg többlet állampapír-finanszírozással biztosítja” – válaszolta a Világgazdaság kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium az online sajtótájékoztatóján. Banai Péter Benő, az NGM helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a felfüggesztés ugyanakkor átmeneti jellegű, és „folyamatosak az egyeztetések az Európai Bizottság és a Magyar Kormány között a probléma rendezése tekintetében”.

Banai kiemelte: bízik abban, hogy az egyeztetések lezárultával még idén sor kerülhet az Európai Bizottság által felfüggesztett átutalások teljesítésére. „Ez esetben a felfüggesztés csak éven belüli likviditási feladatot jelent a magyar Kormány számára” – fejtette ki.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a Világgazdaságnak a napokban azt mondta, hogy körülbelül 400 milliárd forint a kintlévőség az EU-s pénzek kifizetésének elmaradása – vagyis az átmeneti befagyasztás – miatt.

Az Európai Bizottság brüsszeli képviselete a Világgazdasággal korábban azt közölte, hogy az EU-s források visszatartása attól függ, hogy milyen kimenetele lesz a bizottság és a magyar hatóságok tárgyalásának.

Csepreghy azt mondta: "amint sikerül egyezségre jutnunk, ami várhatóan szeptember 9-én, Lázár János államtitkár és Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós főbiztos találkozóján lesz, akkor a kifogásolt projektek kivételével minden fennmaradó összeget kifizetnek".

Az Európai Bizottság pedig kiemelte: "a menedzselésben és az ellenőrzésben feltárt jelentős hiányosságok nem jelentik azt, hogy konkrét csalás történt, ám fennáll a jelentős kockázata annak, hogy az EU-forrásokat nem megfelelően használják fel, például hiányosságok merülnek fel a projektek kiválasztásának átláthatósága kapcsán, és felmerül a diszkrimináció és az aránytalanság kérdése a közbeszerzések kiválasztási kritériumainak meghatározásánál".

Hirdetés