videk2A siófoki Portfolio Agrárszektor konferencia második napján Viski József, az agrárminisztérium helyettes államtitkára a Vidékfejlesztési Program kifizetéseiről beszélt, különösen tekintettel a visszahulló pénzek reális nagyságrendjére.

Viski József a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program 1300 milliárd forintos keretéből 554,7 milliárdot már kifizetett az Irányító Hatóság, ebből 256 milliárd az agrár-könyezetgazdálkodási célokra ment el, míg 231 milliárd az ökológiai gazdaságok támogatására, vagyis beruházási célokra eddig csak 212 milliárd forint jutott el a pályázókhoz.

AKG területből egyébként 610 ezer hektárt, míg ÖKO-ból 231 ezer hektárt tartanak nyilván. Viski József felhívta a figyelmet arra, hogy a beruházási támogatásokkal való elszámolásra két főszabály érvényes:

    • a pályázónak a támogatási döntést követő 12 hónapon belül a beruházási pénzek 10 százalékával el kell számolni,
    • 24 hónap múlva pedig a teljes megvalósulásról kell jelentenie a hatóságnak.

Utóbbi időpont a legtöbb kérelmező esetében mostanában jár el. A helyettes államtitkár ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy kormányzat eleve& 10%-kal túlvállalta magát a kifizetési kötelezettségek tekintetében, mivel az a tapasztalat, hogy a pályázatok 10-15 százaléka nem szokott megvalósulni. Ha ez most 20 százalék lesz, akkor sem az 1300 milliárd forint 20 százaléka szabadul fel tavasszal, és ennek két oka van:

  • 1. A 10 százalékos túlvállalás miatt legfeljebb 10-12 százaléknyi forráskeret válhat újra eloszthatóvá.
  • 2.Az Irányító Hatóság - ha ezt kérelmezi a pályázó - 95 százalékban engedélyezi a megvalósításra adott határidő hosszabbítását. A legtöbben ugyanis már túl vannak a közbeszerzésen és néhány mérföldkövön, ezért valószínűsíthető, hogy fél éven belül be tudják fejezni a beruházást.

Viski József a visszahulló pénzek nagyságrendjét ezért legfeljebb 100 milliárd forintban jelölte meg.

Arra is igyekezett választ adni, hogy mely területek számíthatnak még forrásokra az elkövetkező pár évben. Utalt rá, hogy egyes pályázati felhívások között lehetőség van forrásátcsoportosításra, míg más esetekben a feltételek kedvezőbbé tételével tudták vonzóbbá tenni az adott kiírást. Utóbbira példa az öntözés-fejlesztés vagy az erdőtelepítés, előbbire pedig az állattartó telepek fejlesztésére átcsoportosított több mint 40 milliárd forint.

Mostanra 64 lezárt pályázati kiírás van mögöttünk, és 10 nyitott felhívással élhetnek a pályázók. A kormányzat tavasszal 3 újabb megnyitását tervezi. Nem kizárt, hogy már korábban meghirdetett célokra is felszabadul forrás, ilyen lehet az állattartó telepek korszerűsítése - említette a szakember -, hiszen itt is sok lesz a meg nem valósult projekt. A legnagyobb volumenű beruházási támogatás azonban az élelmiszeripari fejlesztéseket célozza: a kormányzat több mint 150 milliárdos kifizetésre vállalt kötelezettséget.

Hirdetés