biroferencAz ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke. Az elnök beszélt arról is, hogy már vannak ügyek a szervezet előtt, de lefolytatott vizsgálatokról még nem tudott beszámolni. Sok bejelentést kaptak, ezeknek egy része kevésbé komolyan vehető, egy része viszont a hatóság hatáskörébe tartozik. Hangsúlyozta: nem piaci szereplőket figyelnek, hanem tranzakciókat, iparágakat.

Bíró Ferenc közölte: kaptak Farkas Flórián ügyében is bejelentést, amellyel összefüggésben meg fogják keresni az ügyészséget, és ha betekintést nyertek az iratokba, akkor tudnak továbblépni.

A napokban írtuk meg, hogy bizonyítottság hiányában hét év után megszüntette a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) botrányos Híd a munka világába programjának ügyében. A Farkas Flórián volt fideszes országgyűlési képviselő nevével összeforrt roma felzárkóztatási program miatt 2015-ben indult eljárás költségvetési csalás gyanúja miatt Hadházy Ákos feljelentése nyomán. Az ORÖ-nek elsősorban európai uniós forrásból létre kellett volna hoznia egy országos lefedettségű munkaerő-közvetítő irodahálózatot, amely folyamatos és kiszámítható munkát biztosított volna a hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak. Azonban az ORÖ több más nehezen megmagyarázható tétel mellett autókra, használhatatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte a kapott százmilliókat. Működő irodahálózat pedig sosem állt fel.

Az eredetileg ötmilliárd forintos, később 1,6 milliárdos költségvetésűre csökkentett program miatt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is vizsgálódott. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2016-ban – példátlan módon – elismerte, hogy védhetetlen visszaélések történtek a brüsszeli pénzeket felemésztő projektben, ezért felmondta az uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal, és kötelezték a támogatás visszafizetésére. De később ezt is megúszta az ORÖ, az összegből 1,3 milliárd forintot átvállalt a kormány, csak a fennmaradó 300 millió forintot kellett valójában visszafizetnie.

A korábban 800 oldalasra hízott nyomozati anyag tanúsága szerint a hatóságok az elmúlt hét évben egyszer sem kérdezték ki a fideszes politikust, miközben pozíciójában ő volt az aláírója a program szerződéseinek is.Farkas egyébként az idén tavasszal húsz év után távozni kényszerült a parlamentből.

Az Integritás Hatóság az uniós források felhasználásának szabályosságát ellenőrzi majd, de bírságot nem szabhat ki, feljelentést viszont tehet. Bíró Ferenc szerint majdhogynem mindegy, hogy a hatóság miért lett létrehozva, az a lényeg, hogy van. Az elnök úgy fogalmazott: a hatóságnak a törvény széles jogköröket biztosít, bár „ők nem ügyészség”, a nyomozati monopólium továbbra is az ügyészségnél van, de a hatóság a jogkörével szeretne és fog is élni.

Arra a kérdésre, hogy hogyan választották ki a pozícióra, egy szóval úgy válaszolt: „pályáztam”. Kifejtette, hogy a folyamat nyílt volt, még nem látott ennyire transzparens kiválasztó folyamatot, de hozzátette, érti a szkepticizmust. Elnökhelyetteseiről azt mondta, „készen kapta” őket az alkalmassági bizottságtól, a csapat többi részét részben közösen választották ki, részben ő maga hívta őket. Értse jól, ez egy elit alakulat – jelentette ki.

Bíró Ferenc a jogkörökkel kapcsolatban azt mondta: a nyomozati cselekményekig gyakorlatilag bármit megtehetnek, sőt, felülvizsgálati indítvány lehetősége is van, megállíthat közbeszerzéseket, közbeszerzési eljárásokat írhat elő, tehát széles skálán mozognak.

(24.hu)

Hirdetés