tanarA tervek szerint 2023. júniusától már az új jogállás, a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony lenne érvényben. A Pedagógusok Szakszervezete szerint az új jogviszony hátrányosan érinti majd a pedagógusokat.

A parlament honlapján egy írásbeli kérdésre adott válaszból derült ki, hogy a kormány tényleg el fogja törölni a pedagógusok közfoglalkoztatotti státuszát, és egy másik jogi státuszt vezetnek be helyette – írta meg az Index. A tervek szerint a törvény 2023. júniusától léphet hatályba.

Még tavaly ősszel derült ki, hogy a kormány eltörölheti a pedagógusok közalkalmazotti státuszát, de Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter akkor még cáfolta az ezzel kapcsolatos értesüléseket.

Múlt héten írtunk arról, hogy elégtelenre értékelték a pedagógusok azt a minősítési rendszert, amit a Belügyminisztérium akar számukra bevezetni.

Nem jó, ha sorrendbe állítják a tanárokat

Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint az nem jó, ha egy tantestületben sorrendbe állítják a pedagógusokat, ez elfogadhatatlan a PSZ számára, inkább szakmai szempontok alapján kellene segíteni az oktatók, tanárok munkáját.

Az új jogállás rengeteg kérdéskörben hátrányosan érintheti a pedagógust, például a felmentési idő kérdésében, a fegyelmi kérdéskörben – tette hozzá.

Létrejön a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony

A köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról és egyes kapcsolódó törvények módosításáról című törvénytervezet célja, hogy létrehozza a köznevelés ágazati sajátosságaihoz igazodó új jogviszonytípust, a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt, amely fenntartótól függetlenül minden köznevelési intézményben dolgozó pedagógus számára biztosítja a foglalkoztatás kereteit – írta válaszában Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára.

A törvény a kormány azon szándékát tükrözi, „hogy a pedagógusokra önálló, a hivatás presztízsét is tükröző hivatásrendi törvény vonatkozzon, másrészt egyszerűbbé teszi a jogalkalmazást, mivel az eddigi három különálló törvényben (a nemzeti köznevelésről szóló, a munka törvénykönyvéről szóló és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény) lévő foglalkoztatási elemek egyben szerepelnek majd”.

Ezáltal tehát egy, az ágazat sajátosságaihoz igazított saját törvény vonatkozik majd a pedagógusok foglalkoztatására – írta Rétvári Bence, elismerve ezzel azt, hogy eltörlik a közalkalmazotti státuszt.

(Napi.hu)

Hirdetés