kristalyA fővárosi önkormányzat új kulturális és közösségi helyet indít a Margitszigeten az egykori, formáiban a Bauhaus stílusa felé kacsintgató ásványvíz-palackozó üzem épületében.

Az idén 100 éves Városmajori Szabadtéri Színpad Kristály Színtér néven a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül adta át megújult kulturális és közösségi helyét.

Május elsején nem egy hagyományos ünnep várta a Margitszigetre látogatókat, hanem a Szabad Terek Majális, ahol az ország legmenőbb független szervezeteinek köszönhetően izgalmas és tartalmas élményekben lehetett része a kilátogatóknak.

Arról is beszélt, hogy ez a Kristály Színtér önmagában is egy hatalmas érték, hiszen a budapesti kultúrát gazdagítja majd és nagyon jól illeszkedik abba a koncepcióba, hogy fedezzük fel újra azt a helyet, ahol élünk.

Végül Benkő Nóra, a hely ügyvezető igazgatója mondta el, hogy a már zajló Budapesti Tavaszi Fesztivál több programja is helyet kap majd itt. Otthont ad majd a május elsején induló ESZME Fesztiválnak, majd május 6-án és 8-án egy különleges előadás érkezik, a Trafó újcirkusz előadása – a Screws – veszi birtokba a teret. Szabad lesz járkálni, nézelődni, keresni egy jó perspektívát, szabad lesz közel menni, akár csak véletlenül is, és szabad lesz az útmutatásokat is követni.

A leglátványosabb programnak pedig a Cinema Mystica immerzív digitális művészeti kiállítás ígérkezik.

A Cinema Mystica univerzum a fény, a hang és a művészet birodalma. Egy érzékszervi utazás, mely 16 egyedi új médiainstalláción vezet végig. A kiállítóterek átalakulnak misztikus világokká, ahol elmosódnak a határok a valóság és a vízió között, ahol a néző részesévé válik az alkotásnak, és létrejön a varázslat… Digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várják a látogatót május 13. és június 5. között.

(SZMO)

Hirdetés