turizmEgy friss kormányhatározat szerint idén 1,9 milliárd, jövőre 3,8 milliárd forint jut Budapest nemzetközi városmarketingjére. Év végéig ismertté válik az országos turizmusfejlesztési program, benne a kiemelt üdülőkörzetek támogatása. A Balatonnál például több pénz jut majd fejlesztésekre, mint amennyit korábban terveztek – írja a Magyar Idők.

Jelenleg közigazgatási egyeztetésen vannak az országra, benne a kiemelt üdülőrégiókra vonatkozó turizmusfejlesztést érintő előterjesztések – közölte a Magyar Időkkel a Miniszterelnökség. Ezekből kiderül, hogy a Balaton például jelentősen több támogatáshoz jut a jövőben, a tavasszal az állami intézményrendszer átalakításával egy időben visszavont kormányhatározathoz képest. Továbbra is hangsúlyos szerepet kap majd a környezetvédelem és a közlekedésfejlesztés támogatása, csökken viszont a humán erőforrásokra fordítható összeg. A Balatonra szánt korábbi 280 milliárd forintnyi uniós keret 20 százalékkal emelkedik, és bővül a visszavont kormányhatározatban szereplő 24 milliárd forintos hazai forrás is.

A fő üdülőkörzetben eddig a 2014–2020-as uniós fejlesztési ciklusban 926 pályázatot nyújtottak be a balatoniak 290 milliárd forint értékben, kifizetéseket eddig 51 milliárd forint értékben teljesítettek. A kancellária tájékoztatása szerint a Balatonhoz tartozó 180 település közül 120-ból érkeztek támogatási igények, a legtöbb Siófokról, Balatonfüredről és Keszthelyről. Csaknem félezer projektet a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP), illetve közel háromszázat a Területfejlesztési operatív program felhívásainál regisztráltak. A támogatási igények közel felét, 150 milliárd forintot viszont hét darab olyan pályázat teszi ki, amelyet közlekedésfejlesztésre nyújtottak be.

– Eddig 130 milliárd forint támogatást nyertek el a vállalkozások, illetve további szerződések születtek 124 milliárd forint értékben. A legtöbben a GINOP-ban nyertek, a megítélt támogatásokon belül viszont a közlekedésfejlesztésre (88 milliárd forint), illetve a környezetvédelemre (27 milliárd forint) fordítható összeg a meghatározó – közölte a Miniszterelnökség.

Pénteken a Magyar Közlönyben megjelent egy friss kormányhatározat, mely szerint meg kell újítani a főváros arculatát, hogy növekedjék Budapest turisztikai vonzereje. Ennek kapcsán egy rövid távú, intenzív nemzetközi városmarketing-kampányt tervez a kormány, amelynek megvalósításáról a Magyar Turisztikai Ügynökség gondoskodik október végéig. Idén 1,9 milliárd, jövőre 3,8 milliárd forint jut Budapest nemzetközi városmarketingjére – áll a határozatban.

Hirdetés